Р Е Ш Е Н И Е

4

гр. Първомай, 01.04.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и четвърти март през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 5 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прeкратен бракът им, сключен на **********г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № ** от **********г. на ОНС Първомай, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две малолетни деца – И.В.Д., на ********** год., видно от представеното удостоверение за раждане на общ. Чирпан и М.Д., на ********** год., видно от удостоверение за раждане на общ. Хасково. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака деца. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № ** от **********г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между В.А.Д., с ЕГН: **********,*** и А.Х.Д., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. А.Х.Д., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака, ще носи предибрачното си фамилно име Д..

2. Родителските права върху родените от брака деца И.В.Д., с ЕГН: ********** и М.В.Д., с ЕГН: **********, се предоставят на майката А.Х.Д. /Д./, с ЕГН: **********.

3. На бащата В.А.Д., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с децата И.В.Д., с ЕГН: ********** и М.В.Д., с ЕГН: **********, както следва: да вижда и взема децата всяка събота и неделя от месеца, като ще ги взема в 9 часа в съботния ден и ще ги връща на майката в 18.00 часа на неделния ден, както и 20 дни от лятото, който да не съвпада с годишния отпуск на майката, както и по всяко друго време по взаимно съгласие и уговорка на родитилите.

4. В.А.Д., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на А.Х.Д. /Д./, с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на децата И.В.Д., с ЕГН: ********** и М.В.Д., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на по 30 /тридесет/ лева за всяко дете, считано от влизане на бракоразводното решение в сила, ведно с дължимите лихви за всяка просрочена вноска до пълното изплащане на задължението.

5. Молителите заявяват, че нямат семейно жилище по смисъла на чл. 107 от СК.

6. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти, леки автомобили, парични влогове, които да съставляват съпружеска имуществена общност.

7. Страните декларират, че са разделили движимите вещи извънсъдебно, както и че не си дължат издръжка.

            8. Страните декларират, че не са регистрирани като еднолични търговци и нямат участие в търговски дружества.

 

            ОСЪЖДА В.А.Д., с ЕГН: **********,*** и А.Х.Д., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА В.А.Д., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 43,20 лева /четиридесет и три лева и двадесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия: (п)

 

ЕК / ТП