Р Е Ш Е Н И Е

6

гр. Първомай, 02.04.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на втори април през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 4 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прeкратен бракът им, сключен на **********г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № **от **********г. на Община Първомай, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. От брака си нямат родени непълнолетни деца. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно личните отношения и издръжката на страните. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № ** от **********г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между И.Т.И., с ЕГН: **********,*** и С.П.И., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

 

1. Страните нямат родени от брака деца.

2. Страните нямат претенции за издръжка един към друг.

3. След прекратяване на брака С.П.И., с ЕГН: **********, възстановява предибрачното си фамилно име С..

4. Семейното жилище – етаж от къща, находящо се в гр. Първомай, ул. ************** № **, собственост на родителите на съпругата се предоставя за ползване на С.П.И., с ЕГН: **********.

5. Страните декларират, че нямат придобито по време на брака недвижимо имущество, дялове в дружества, банкови сметки или МПС.

6. Страните декларират, че са поделили всички придобити по време на брака движими вещи извънсъдебно и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

 

            ОСЪЖДА И.Т.И., с ЕГН: **********,*** и С.П.И., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

Съдия: (п)

 

ЕК / ТП