РЕШЕНИЕ

№ 8

гр. Първомай, 10.05.2008 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седми май две хиляди и осма година с:

ПРЕДСЕДАТЕЛ Николай Ангелов

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от председателя брачно дело № 33 по описа за 2007 година, за да се произнесе, взе предвид:

Иск за развод на осн. чл. 99, ал. 1 от СК.

Ищцата Т.М.Г. *** със съдебен адрес адв.С.Я. *** моли да бъде прекратен брака й с ответника Й.Г.Г. *** с последен известен адрес ***, който е втори за двамата и от който нямат родени деца, като дълбоко и непоправимо разстроен без да се произнася по вината. Желае да се възстанови предибрачното й име - Д.

Ответникът Й.Г.Г., призован чрез ДВ бр. 3 / 11.01.2008 г. се представлява от назначения му служебен представител адв. И.Д.,***. Той заяви, че признава иска за развод и пожела да се прекрати брака с произнасяне по вината. Не възрази за възстановяване на предибрачното име на жената.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл.235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

Страните по делото са съпрузи от 28.09.1999 год. с акт № * на община Първомай. Бракът е втори за двамата. От него нямат родени деца след сключването му.

Взаимоотношенията между страните не били поносими от самото начало. Надеждата им била като отидат на работа в Гърция да настъпи промяна. Ответникът много пиел и в следствие на това упражнявал физическо насилие над ищцата. Така продължило до фактическата им раздяла през 2005 год, но от тогава са разделени, защото той установил връзка с друга жена. Престанал да се интересува от семейството и ищцата. Отношенията между съпрузите не са били повлияни от близки и приятели.

През време на фактическата раздяла до подаването на молбата за развод не са били правени опити за евентуално събиране. От становището на служебния представител на ответника и изложеното в исковата молба може да се направи извода, че и двамата съпрузи желаят развода.

Събраните доказателства свидетелските показания на свид. К.М.Д. и нотариално заверената декларация на ищцата /стр. 4/ са достатъчни да убедят съда, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между съпрузите липсва уважение, доверие и другарски взаимоотношения.

Бракът е и непоправимо разстроен. Това разстройство не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. Освен това е налице фактическа раздяла, през времетраенето на която двама са се убедили, че не могат да живеят заедно. За това като дълбоко и непоправимо разстроен бракът следва да се прекрати.

Вина за разстройството на брака съдът счита, че не следва да търси и да изследва в производството, независимо че искът е предявен с правно основание чл. 99 ал. 1 от СК.

От брака няма родени деца, за да е нужно съдът да се произнася по въпросите за родителските права и издръжката им.

Спор за семейно жилище няма, тъй като страните не живеят в България. Ищцата желае да се възстанови предибрачното й фамилно име. Това искане е основателно и следва да се уважи, като тя за в бъдеще носи фамилно име - Д.

Разноски не се присъждат, а на служебния представител на ответника следва да се определи възнаграждение, което да се изплати от Националното бюро за правна помощ, съобразно Наредбата за заплащане на правната помощ.

Ответникът следва да бъде осъден да заплати допълнителна държавна такса 10 лв., а ищцата 20 лв.

Водим от горните съображения, съдът

Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА сключения на 28.09.1999 г. с акт № * в община гр. Първомай граждански брак между Й.Г.Г. *** с последен известен адрес ***, призован чрез ДВ бр. 3 / 11.01.2008 г. и представляван от назначения му служебен представител адв. И.Д.,*** и Т.М.Г. *** със съдебен адрес адв. С.Я. *** като дълбоко и непоправимо разстроен.

ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното име на жената Д.

ОСЪЖДА Т.М.Г. *** със съдебен адрес адв. С.Я. *** да заплати по сметката на РС гр. Първомай, допълнителна държавна такса 20 лв.

ОСЪЖДА Й.Г.Г. *** с последен известен адрес *** да заплати по сметката на РС гр. Първомай, допълнителна държавна такса 10 лв.

На служебния представител на ответника Й.Г.Г. *** с последен известен адрес *** - адв. И.Д. *** ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение от Националното бюро за правна помощ, съобразно Наредбата за заплащане на правната помощ.

Р Е Ш Е II И Е Т О подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

НА / АГ