РЕШЕНИЕ

 

1

 

град Първомай, 31.03.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на деветнадесети февруари две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева

разгледа докладваното от Председателя брачно дело № 23 по описа на Съда за 2007 година и за да се произнесе, взе предвид

Молба за развод по чл. 99, ал. 1 от Семейния кодекс.

Ищецът Г.В.К. моли да бъде прекратен бракът му с ответницата Ц.В.К. като дълбоко и непоправимо разстроен по нейна изключителна вина. Бракът е първи за двамата. През него нямат родени деца и придобито движимо и недвижимо имущество. Претендират се направените по делото разноски.

Ответницата Ц.В.К., призована по реда на чл. 50, ал. 1 от ГПК, не се явява. Назначен й е служебен представител по реда на чл. 50, ал. 2 от ГПК адвокат Ж.Р.З. от Адвокатска колегия – Пловдив. Служебният представител счита, че от събраните по делото доказателства не се доказва изключителна вина на ответницата, за което моли Съдът да прекрати брака като дълбоко и непоправимо разстроен по вина и на двамата съпрузи. Претендира за възстановяване на предбрачното име на ответницата – И., а по отношение на разноските – всеки да поеме своите.

Не се претендира издръжка между съпрузите

 

Като прецени събраните доказателства и с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Ищецът и ответницата се запознават през 2002 година и са съпрузи от 19.06.2004 година с акт за граждански брак № 31. Бракът е първи и за двамата, по време на който нямат родени деца. Отначало съпрузите живеят добре, но впоследствие между тях започват дрязги, включително и за най-елементарни неща и през месец юли 2006 година ответницата напуска семейното жилище и заминава за чужбина. Оттогава съпрузите не са се търсили и не са правили опити да се събират, за да заживеят отново заедно. Нямат семейно жилище, нито имущество, придобито по време на брака.

Фактическата обстановка се установява от приложените по делото писмени доказателства и показанията на майката на ищеца, свидетеля Г.П.К., дадени под страх от наказателна отговорност, и се кредитират от Съда като достоверни и обективни.

При така установената фактическа обстановка Съдът намира, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между тях липсват любов, уважение, доверие и близки взаимоотношения. Бракът е и непоправимо разстроен, което не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. Налице е фактическа раздяла, през която страните са устроили живота си независимо един от друг.

Поради тези причини като дълбоко и непоправимо разстроен бракът следва да се прекрати.

Настоящата инстанция намира, че вина за разстройството на брака имат и двамата съпрузи, защото след раздялата си спират да се интересуват един от друг и никой от тях не прави опит за съвместен живот отново.

Спор за имуществени отношения между страните няма, не се претендира и издръжка между тях.

На ответницата следва да се възстанови предбрачното фамилно име И., каквото е искането на служебния й представител, тъй като няма причина тя да продължава да носи фамилното име на ищеца.

Съгласно чл. 270, ал. 1 от ГПК разноските следва да останат в тежест на двамата съпрузи, както са ги направили.

На основание т. 3, буква Б от Тарифа № 1 към Закона за държавните такси, по сметка на Районен съд - Първомай ищецът следва да заплати допълнителна държавна такса в размер на 10,00 (десет) лева, а ответницата – допълнителна държавна такса в размер на 20,00 (двадесет) лева, както и разноски в размер на 100,00 (сто) лева на основание чл. 7, ал. 1, т. 2 от Наредба № 1 от 09.07.2004 година за минималните размери на адвокатските възнаграждения за назначения й служебен представител.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Прекратява сключения с акт № 31 от 19.06.2004 година в град Първомай, област Пловдив, граждански брак между Г.В.К., ЕГН **********,*** и Ц.В.К., ЕГН **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен.

Обявява, че вина за разстройството на брака имат и двамата съпрузи.

Възстановява предбрачното име на жената И..

Осъжда ищеца Г.В.К. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай допълнителна държавна такса в размер на 10,00 (десет) лева.

Осъжда ответницата Ц.В.И. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай

v     допълнителна държавна такса в размер на 20,00 (двадесет) лева;

v          разноски в размер на 100,00 (сто) лева за назначения й служебен представител.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ