Р Е Ш Е Н И Е

№…….

гр. Първомай, 18.02.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

   Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на че-твърти февруари през две хиляди и осма година в състав:

СЪДИЯ: Калин Кунчев

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 17 по описа на съда за 2007 г., за да се произнесе, взе предвид:

Иск за развод по чл. 99, ал. 1 от СК.

Ищецът Й.А.А. *** моли да бъде прекратен брака му с ответницата – Е.Д.А. *** сключен на 02. 08.2003г. и от който имат родено малолетно дете – А., като дълбоко и непоправимо разстроен по нейна вина. Желае да му се предоставят родителските права върху детето, като се осигури режим на лични отношения с майката. Моли ответницата да бъде осъдена да заплаща месечна издръжка на А. в размер на 80 лв., считано от 28.05.2007 г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на законна пречка за изменяването или прекратяването й. Моли, също така, да му бъде предоставено ползването на семейното жилище – собственост на родителите му, както и да се възстанови предбрачното име на ответницата. Претендира за присъждане на разноските, които е направил по делото.

Ответницата – Е.А., не признава иска за развод и не желае да се прекрати бракът й с ищеца, евентуално счита, че за дълбокото му и непоправимо разстройство изключителна вина има съпругът. Заявява желание да й се предоставят родителските права върху малолетното им дете А. Заяви претенции за издръжка на детето и режима на личните му отношения с бащата, съобразно постановените по делото привременни мерки. Не желае предоставяне ползването на семейното жилище. Не възрази за възстановяване на предбрачното й име. Претендира за присъждане на разноски.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл.188, ал.1 от ГПК, намери за установено следното:

Страните по делото са съпрузи от 02.08.2003г., като от брака имат едно малолетно дете – А.Й.А., родено на 17.09.2003 г.

От събраните по делото гласни доказателства се установява, че след сключването на брака страните се разбирали и живеeли добре в дома на родителите на Й.. Няколко месеца след това, когато се родил синът им – А., в семейството възникнали проблеми. Детето се нуждаело от лечение. Водено било в болници в гр. Пловдив и гр. София. Й. и майка му не одобрявали начина, по който Е. се грижела за детето, като я упреквали и за това, че посещавала Църквата на адвентистите от седмия ден в гр. Първомай. Съпругът пък започнал да работи по обекти извън града – прибирал се късно, отчуждил се от съпругата си, а през 2006г. имал и извънбрачна връзка с друга жена. Така отношенията в семейството съвсем охладняли и през месец декември 2006г. след поредното скарване между двамата, Е. напуснала семейното жилище. От тогава и към настоящия момент съпрузите са във фактическа раздяла.

Предвид горното, съдът приема, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между съпрузите липсва уважение, доверие и другарски взаимоотношения. Те са прекъснали всякаква връзка по между си, чужди са един към друг и са във фактическа раздяла повече от една година.

Бракът е разстроен и непоправимо. Липсва желание и интерес у страните за съвместно съжителство. Това разстройството на брака не би могло да бъде преодоляно, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. Ето защо, като дълбоко и непоправимо разстроен, бракът следва да се прекрати, тъй като съществуването му е обществено неоправдано.

Причините за настъпването на дълбокото и непоправимо разстройство на брака между страните, очевидно, са комплексни, поради което следва да се приеме, че вина за това имат и двамата съпрузи: не са положили достатъчно усилия за постигането на ком-промис и заздравяване на семейните връзки. От една страна Е. посещавала различна от традиционната за българския народ православна църква, което изострило отношенията й с нейния съпруг и роднините му, като впоследствие – през месец декември 2006 г., напуснала и семейното жилище, а от друга – Й., макар и да издържал семейството си, не отделял достатъчно време за съпругата и детето си, прибирал се късно от работа, започнал връзка с друга жена.

Родителските права върху роденото малолетно дете – А.Й.А., следва да бъдат предоставени на майката – Е.. Действително, от приетия по делото социален доклад, както и от заключението по СПЕ на в.л.А.П., се установява, че и двамата родители могат да предоставят подходящи условия за отглеждането и възпитанието му, имат положително отношение, еднакво привързани са, обичат го и желаят да се грижат за него, а то – от своя страна, се чувства емоционално привързано еднакво и към майка си и към баща си. Според настоящия съдебен състав, обаче, предвид ниската възраст на детето – едва 4 годишно, както и с оглед на здравословното му състояние, по-подходящо е за него да се грижи майката.

За да не бъде прекъсвана връзката с бащата, а с оглед и на посоченото по-горе за възможностите му и отношенията им с детето, следва да бъде определен един по-разширен от обичайния режим на лични контакти между двамата, като Й. следва да взема при себе си А. всеки първи и трети петък, събота и неделя от месеца – от 19.00 часа в петък до 19.00 часа в неделя с преспиване, както и по един месец през лятото – юли или август, по избор на бащата.

Детето А.А. е на четири години и съдът намира, че с оглед възрастта му, са необходими грижи и парични средства в размер на 80 лв. Предвид установените по делото месечни доходи на родителите – 210 лв. за бащата и 190 лв. за майката, както и на предоставянето на родителски права на майката, Й. ще следва да поеме по-голямата част от дължимата издръжка – 50 лв., а Е., която ще упражнява и непосредствените грижи върху детето – останалата – в размер на 30 лева. Издръжката се дължи от влизането на решението в сила до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

Ползването на семейното жилище, находящо се в ***, следва да се предостави на съпруга. От една страна не се спори, че то не е съпружеска имуществена общност, а е индивидуална собственост на родителите на Й., а от друга – налице е и съгласието на съпругата Е., която заедно с детето живее в дома на своите родители, т.е. в случая очевидно е, че интересите на детето не налагат ползването на семейното жилище да се предостави на съпруга-несобственик.

След прекратяване на брака ответницата ще възстанови предбрачното си фамил-но име – Д..

На основание т.3 от Тарифа № 1 към ЗДТ, следва да се определи окончателна държавна такса за производството по иска за развод в размер на 40 лева, която на основание чл.270, ал.1, изр. първо от ГПК, следва да се поеме и от двете страни – 20 лева от ищеца и 20 лева от ответницата.

А. ще следва да заплати по сметка на съда и сумата от 72 лева държавна такса върху присъдения размер на издръжката.

Водим от горното, Съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА брака между Й.А.А., с ЕГН: **********,***, и Е.Д.А., с ЕГН: **********,***, сключен в гр.Първомай на 02.08.2003г. с Акт за граждански брак № * / 02.08.2003 г., като дълбоко и непоправимо разстроен.

ВИНА за настъпилото разстройство на брака имат и двамата съпрузи.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо роденото от брака дете А.Й.А., с ЕГН: **********, на майката Е.Д.А., с ЕГН: **********,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим за осъществяване на лични отношения между бащата Й.А.А., с ЕГН: **********,*** и детето А.Й.А., с ЕГН: **********, както следва: всеки първи и трети петъчен, съботен и неделен ден от месеца – от 19.00 часа в петък до 19.00 часа в неделя – с преспиване, както и по един месец през лятото – юли или август, по избор на бащата.

ОСЪЖДА Й.А.А., с ЕГН: **********,***, да заплаща на малолетното си дете А.Й.А., с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Е.Д.А., с ЕГН: **********,***, издръжка в размер на 50 /петдесет/ лева месечно, считано от влизане на решението в сила до настъпване на законоустановена причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска за времето от падежа до пълното й изплащане.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в *** на съпруга Й.А.А..

ПОСТАНОВЯВЯ след прекратяване на брака съпругата да носи предбрачната си фамилия – Д..

ОСЪЖДА Й.А.А., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай сумата от 20 лв. (двадесет лева), представляваща окончателна държавна такса за настоящото производство, както и сумата от 72 лв. /седемдесет и два лева/ - държавна такса върху присъдения размер на издръжката.

ОСЪЖДА Е.Д.А., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай сумата от 20 лв. (двадесет лева), представляваща окончателна държавна такса за настоящото производство.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Съдия: (п)

КК / АГ