Р Е Ш Е Н И Е

5

гр. Първомай, 07.04.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на тридесет и първи март през две хиляди и осма година, в състав:

Съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 5 по описа на съда за 2007 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск за развод на основание чл. 99, ал. 3 от СК.

Ищецът моли да се прекрати бракът му с ответницата като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината и одобри представеното споразумение.

Ответникът, чрез процесуалния си представител заяви, че желае развода и моли да бъде одобрено подписаното споразумение за прекратяване на брака.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

Страните са съпрузи от **.**.**** г. От брака си имат родени деца – А.Х.Х., родена на **.**.**** год., видно от представеното удостоверение за раждане от 23.02.1999 год. на Община ********, О.Х.Х., роден преди брака им - на **.**.**** год., видно от представеното удостоверение за раждане от 07.10.1998 год. на Община *******. Роденото по време на брака им дете М.Х.Х., видно от представеното решение № **** / **.**.**** год. по гр. дело № **** / **** год. по описа на ПОС, не е дете на ищеца, което е установено с влязлото в сила решение.

Брачният живот на страните започнал добре, но в последствие започнало неразбирателство, което довело до фактическа раздяла от месец юни две хиляди и шеста година. Сега всеки живее самостоятелно и независимо от другия. Свидетелят Ш., заяви, че познава страните добре, запознат е с брачния им живот, който според него е приключил окончателно, тъй като ответницата с децата е в Р. Г., където живее с друг мъж и те повече не могат да живеят като семейство.

Съдът намира, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между тях липсват уважение, доверие и другарски взаимоотношения. Бракът е и непоправимо разстроен. Това разстройство не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. За това, като дълбоко и непоправимо разстроен, бракът следва да се прекрати.

По волята на страните съдът не следва да се произнася по въпроса за вината.

С представеното споразумение страните са уредили доброволно всички въпроси, произтичащи от прекратяването на брака, същото не противоречи на закона и не противоречи на интересите на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Следва да бъде определена допълнителна държавна такса в размер на по 15 лева, на основание чл. 6 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и по 2% върху тригодишните платежи за присъдената издръжка, платима от ищеца.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на **.**.**** год. в гр. ********, обл. **********, граждански брак между Х.А.Х., с ЕГН: **********,***, и Е.Р.Х., с ЕГН: **********,***, чрез адв. С.М. от АК Пловдив, като дълбоко и непоправимо разстроен, без да се произнася по въпроса за вината.

ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение, по силата на което:

1. Страните декларират, че не са придобили по време на брака със съвместен принос недвижими имоти.

2. Семейното жилище, находящо се в гр. ********, обл. **********, ул. “******” № **, се предоставя за ползване на Х.А.Х..

3. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака движими вещи, представляващи съпружеска имуществена общност.

4. Упражняването на родителските права върху родените от брака деца – О.Х.Х., с ЕГН: **********, и А.Х.Х., с ЕГН: **********, се предоставят за упражняване на майката Е.Р.Х., с ЕГН: **********.

5. На бащата Х.А.Х., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с децата, както следва - всяка първа и трета неделя от месеца от 08.00 часа до 18.00 часа, както и един месец през лятото, които да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

6. Бащата Х.А.Х., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на Е.Р.Х., с ЕГН: **********, като на майка и законна представителка на малолетните деца О.Х.Х., с ЕГН: **********, и А.Х.Х., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на по 30 (тридесет) лева, считано от датата на подаване на исковата молба до настъпване на законна причина за изменение или прекратяването и.

7. След прекратяване на брака съпругата Е.Р.Х. ще продължи да носи брачното си фамилно име Х..

8. Страните декларират, че не са поемали по време на брака заедно или по отделно парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой е поемал, то същият отговаря за връщането им еднолично.

9. Страните декларират, че нямат претенции за издръжка по чл. 83 от СК.

 

ОСЪЖДА Х.А.Х., с ЕГН: **********,***, и Е.Р.Х., с ЕГН: **********,***, чрез адв. С.М. от АК Пловдив, да заплатят по сметка на Районен съд Първомай допълнителна държавна такса от по 15 лева.

ОСЪЖДА Х.А.Х., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 43,20 лева.

РЕШЕНИЕТО е неокончателно и подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

Съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ