Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

гр. Първомай, 30.07.2009 год.

 

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на тридесети юли през две хиляди и девета година, в състав:

 

Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията Ч гр. д. № 173 по описа на съда за 2009 година

за да се произнесе, взе предвид:

Производство по реда на чл. 417 и сл. от ГПК.

Образувано е по заявление на „Забънови” ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление гр. ***, обл. ***, ул. „***” № *, представлявано от Е.Я.З. – управител, за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник Д.Г.Т., с ЕГН: **********,***, въз основа на запис на заповед от 15.05.2008 год., предявен за плащане на 08.04.2009 год., за сумата от 1317,16 лева.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Към заявлението е приложен документ за внесени държавни такси в размер на 25 лева. Съгласно чл. 12, т. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, дължимата държавна такса е в размер на 2 % върху интереса, но не по-малко от 25 лева. Внесена е държавна такса, която е по-малко от дължимата такава с оглед интереса, който е 1317,16 лева.

Заповедното производство е част от изпълнителното производство и не са приложими правилата на исковото такова от ГПК, поради което и заявлението не следва да бъде оставяно без движение за изправяне на нередовности, а следва съдът да се произнесе по същество.

Съгласно чл. 411, ал. 2, т. 1 от ГПК съдът издава заповед за изпълнение, освен когато искането не отговаря на изискванията на чл. 410 от ГПК, а съгласно чл. 410, ал. 2 от ГПК, която препраща към чл. 128, т. 2 от ГПК, следва към заявлението да има приложен документ за внесени държавни такси. След като липсва такъв за дължимата държавна такса в пълен размер, следва заявлението да бъде оставено без уважение.

Ето защо и на основание чл. 418, ал. 4 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

ОТХВЪРЛЯ молбата на Забънови” ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление гр. ***, обл. ***, ул. „*** № *, представлявано от Е.Я.З. – управител, за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу Д.Г.Т., с ЕГН: **********,***, въз основа на запис на заповед от 15.05.2008 год., предявен за плащане на 08.04.2009 год., за сумата от 1317,16 лева.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му на молителя, чрез връчване на препис от него.

 

Районен съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ