Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

гр. Първомай, 21.04.2009 год.

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на двадесет и първи април през две хиляди и девета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията Ч гр. д. № 68 по описа на съда за 2009 година

за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по реда на чл. 417 и сл. от ГПК.

            Образувано е по молба кмета на Община Първомай за издаване на изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, с който да бъде осъден С.Р.А.,***, да заплати просрочени вземания за вода и ел. енергия, от 22.01.2001 год. до 31.01.2002 год., в размер на 493,87 лева, ведно със законна лихва от 06.02.2001 год. до 18.03.2009 год. в размер на 522,86 лева, съгласно ведомост извлечение за просрочени вземания за вода и ел. енергия.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            В подаденото заявление не е посочено основанието за компетентност на съда, въпреки дадените указания за това. Единствено съдът решава дали заведеното дело подлежи на разглеждане от него, а законодателят е дал възможност за избор на заявителя да посочи едно от изброените основания в т. 7 на образеца, утвърден с Наредба № 6/20.02.2008 год. на МП, което не подлежи на съдебен контрол, а само на преценка за компетентност от самия съд.

            В посоченото заявление не е конкретизирано по никакъв начин вземането, нито основанието, на което е възникнало, нито неговия размер, тъй като заплащане на вода и ел. енергия принципно се дължи на доставчика на съответните услуги. Съгласно чл. 410, ал. 2, т. 1 от ГПК абсолютна процесуална предпоставка за уважаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение е неговата редовност от външна страна. Законът препраща изрично към чл. 127, ал. 1 от ГПК в нормата на чл. 410, ал. 2 от ГПК, според която следва да бъдат конкретизирани обстоятелствата, на които се основава искането, всички факти, които са от значение за възникване, съществуване и изискуемост на претендираното вземане. Без данни за това как е възникнало вземането за заплащане на вода и електрическа енергия, за какъв обект, не може да се приеме, че искането е достатъчно индивидуализирано, съгласно чл. 127, ал.1, т. 4 от ГПК. Ако бъде пренебрегната императивната норма на закона, което е недопустимо, то длъжникът би се оказал в едно неравностойно положение, на неяснота и съмнение за произхода на присъденото вземане, поради липсата на конкретизация на претенцията на кредитора, което би го довело до ограничаване във възможността му за защита, тъй като не би бил наясно за какво е осъден. За да бъде спазено правото на защита на длъжника следва заявеното в заповедното производство вземане на кредитора да бъде в достатъчна степен определено по размер и основание. Това изискване за редовност на заявлението от външна страна, прогласено в чл. 411, ал. 2, т. 1 от ГПК, задължава съда да се произнесе по същество по нередовното заявление, като отхвърли искането за издаване на заповед за изпълнение. Формалната нередовност на заявлението, което не отговаря на изискванията, посочени в чл. 410, ал. 2 от ГПК, не може да бъде санирано от представени доказателства. 

            Молителят е представил в оригинал ведомост по аналитични партиди от 01.03.2009 год., в която е записано - вземания за вода и ел. енергия по сметка 9919, други просрочени вземания, 493,87 С. Р. А., без дори да е посочено дали това е парично вземане и посочената цифра дали представлява левова стойност. Подписана е от главен счетоводител и кмет на Община Първомай.

            За да бъде издадена заповед за незабавно изпълнение и въз основа на нея изпълнителен лист, то следва да бъде удостоверено валидно възникнало задължение на ответника с редовен от външна страна писмен документ, указан в чл. 417 от ГПК. Такъв към заявлението не е представен. Представеното извлечение от сметка по същността си представлява само едно изявление, за наличие на задължение към заявителя, без дори да бъде то конкретизирано, нито като стойност, нито като период на възникване, нито като основание за възникване. Същият документ не съставлява извлечение от счетоводен регистър, който да отразява финансовите операции, осъществени между заявителя и длъжника, от които да е видно изискуемостта на твърдяното вземане. В така представения документ не е отразено нито едно възникнало вземане по размер за посочения в заявлението период, основанието за възникването им, моментът на настъпване на изискуемостта им, периоди на забавата, с оглед заявените и начислени лихви.

В конкретния случай, представеният документ не представлява извлечение от счетоводсните книги на заявителя, тъй като не съдържа настъпилите в разчетните отношения между него и длъжника обстоятелства и факти, въз основа на които да се удостоверява ликвидността и изискуемостта на заявеното вземане. За да разпореди съда незабавно изпълнение на вземане, удостоверено с извлечение от сметка, следва документа, който е представен да е редовен от външна страна и да удостоверява подлежащо на изпълнение вземане. В представения документ липсват записвания, от който да е видно, че се касае до подлежащо на изпълнение вземане и които да го конкретизират.

Поради изложеното съдът счита, че не е налице редовно подадено заявление и редовен от формална страна документ, удостоверяващ подлежащо на изпълнение вземане спрямо длъжника, поради което и заявлението следва да бъде оставено без уважение.

Ето защо и на основание чл. 418, ал. 4 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

            ОТХВЪРЛЯ молбата на Община Първомай, гр. Първомай, ул. Братя Миладинови № 50, представлявана от А. А. П. – кмет, за издаване на изпълнителен лист на основание чл. 417 от ГПК срещу С.Р.А.,***, за заплащане на сумата от 493,87 лева за консумирана вода и ел. енергия, ведно със сумата от 522,86 лева лихва от 06.02.2001 год. до 18.03.2009 год., съгласно ведомост извлечение за просрочени вземания за вода и ел. енергия от 01.03.2009 год.

            Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му на молителя, чрез връчване на препис от него.

                                                                                   

Районен съдия: /П/

ЕК/НК