Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

гр. Първомай, 06.03.2009 год.

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на шести март през две хиляди и девета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията Ч гр. д. № 40 по описа на съда за 2009 година

за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по реда на чл. 417 и сл. от ГПК.

            Образувано е по заявление на “Обединена българска банка” АД, гр. София, ул. “Света София” № 5, представлявана от С. П. В. и Р. И. Т., чрез пълномощник С. В. В., упълномощил адв. Г. Х. Б., за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник Д.Х.Д.,***, въз основа на представено извлечение от сметки към 06.02.2009 год., по договор за издаване на кредитна карта от 19.03.2008 год., по който е предоставен банков кредит под формата на кредитен лимит в размер на 500 лева.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Към заявлението е посочено, че се представя копие от нотариално заверено пълномощно № 3847/2008 год. на нотариус В. К., нотариус № 269 н регистъра на НК. Такъв номер пълномощно не е приложен към делото. Представено е пълномощно, на което не е видно да има нотариална заверка на подписи, възможно и поради нечетливостта на представеното копие.

Молителят е представил договор за издаване на кредитна карта GloBul ОББ MasterCard от 19.03.2008 год., по който е издадена кредитна карта на Д.Х.Д., като към момента на сключване на договора е предоставен кредитен лимит в размер на 500 лева и извлечение от сметка по този договор към 06.02.2009 год. Представеното извлечение от сметка по същността си представлява само едно изявление, за наличие на задължение към банката. Същият документ не съставлява извлечение от счетоводен регистър, който да отразява финансовите операции, осъществени между банката и длъжника, от които да е видно изискуемостта на твърдяното вземане. В така представения документ не е отразен първоначалният размер на усвоения кредит, предоставен под формата на кредитен лимит. Не са отразени настъпилите изменения в размера в резултат на внесени суми от длъжника, невнасянето на съответните погасителни вноски от длъжника, моментът на настъпване на изискуемостта им, периоди на забавата и начислените за тях лихви, заплащане или не на уговорените такси. В подаденото заявление се твърди, че не са внесени две поредни погасителни вноски, поради което и банката се е възползвала от правото си да направи предсрочно изискуем целия кредит, без да уведомява за това картодържателя. Това обстоятелство обаче, породило предсрочна изискуемост на целия ползван кредит не е видно от представения документ.

В конкретния случай, представеният документ не представлява извлечение от счетоводните книги на заявителя, тъй като не съдържа настъпилите в разчетните отношения между банката и длъжника обстоятелства и факти, въз основа на които да се удостоверява ликвидността и изискуемостта на заявеното от заявителя вземане. За да разпореди съда незабавно изпълнение на вземане, удостоверено с извлечение от сметка, следва документа, който е представен да е редовен от външна страна и да удостоверява подлежащо на изпълнение вземане. В представения документ липсват записвания, от който да е видно, че се касае до подлежащо на изпълнение вземане.

Поради изложеното съдът счита, че не е налице редовен от формална страна документ, удостоверяващ подлежащо на изпълнение вземане спрямо длъжника, поради което и заявлението следва да бъде оставено без уважение.

 

Ето защо и на основание чл. 418, ал. 4 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

            ОТХВЪРЛЯ молбата на “Обединена българска банка” АД, гр. София, ул. “Света София” № 5, представлявана от С. П. В. и Р. И. Т., чрез С. В. В., чрез адв. Г. Х. Б., за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник Д.Х.Д.,***, въз основа на представено извлечение от сметки към 06.02.2009 год., по договор за издаване на кредитна карта от 19.03.2008 год., по който е предоставен банков кредит под формата на кредитен лимит в размер на 500 лева.

 

            Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му на молителя, чрез връчване на препис от него.

                                                                                   

Районен съдия: /П/

ЕК/НК