Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

гр. Първомай, 02.02.2009 год.

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на втори февруари през две хиляди и девета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията Ч гр. д. № 21 по описа на съда за 2009 година

за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по реда на чл. 417 и сл. от ГПК.

            Образувано е по заявление на “Обединена българска банка” АД, гр. София, ул. “Света София” № 5, представлявана от С. П. В. и Р. И. Т., чрез пълномощник - адв. Г. Х. Б., за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник А.З.Ч.,***, въз основа на представено извлечение от сметки към 29.01.2009 год., по сключен договор за кредит от 07.12.2007 год.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителят е представил договор за представяне на потребителски кредит без обезпечение от 07.12.2007 год. и извлечение от сметка на длъжника – кредитополучател А.З.Ч. по този договор към 29.01.2009 год. Представеното извлечение от сметка по същността си представлява само едно изявление, за наличие на задължение към банката. Същият документ не съставлява извлечение от счетоводен регистър, който да отразява финансовите операции, осъществени между банката и длъжника, от които да е видно изискуемостта на твърдяното вземане. В така представения документ е отразен първоначалният размер на усвоения кредит, но не са отразени настъпилите изменения в размера в резултат на внесени погасителни вноски от длъжника, невнасянето на съответните погасителни вноски от длъжника, моментът на настъпване на изискуемостта им, периоди на забавата и начислените за тях лихви, заплащане или не на уговорените такси. В подаденото заявление се твърди, че не са внесени две погасителни вноски, поради което и е настъпила предсрочна изискуемост на целия ползван кредит. Това обстоятелство обаче не е видно от представения документ, съставен от упълномощените за това лица.

В конкретния случай, представеният документ не представлява извлечение от счетоводсните книги на заявителя, тъй като не съдържа настъпилите в разчетните отношения между банката и длъжника обстоятелства и факти, въз основа на които да се удостоверява ликвидността и изискуемостта на заявеното от заявителя вземане. За да разпореди съда незабавно изпълнение на вземане, удостоверено с извлечение от сметка, следва документа, който е представен да е редовен от външна страна и да удостоверява подлежащо на изпълнение вземане. В представения документ липсват записвания, от който да е видно, че се касае до подлежащо на изпълнение вземане.

Поради изложеното съдът счита, че не е налице редовен от формална страна документ, удостоверяващ подлежащо на изпълнение вземане спрямо длъжника, поради което и заявлението следва да бъде оставено без уважение.

 

Ето защо и на основание чл. 418, ал. 4 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

            ОТХВЪРЛЯ молбата на “Обединена българска банка” АД, гр. София, ул. “Света София” № 5, представлявана от С. П. В. и Р. И. Т., чрез адв. Г. Х. Б., за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник А.З.Ч.,***, въз основа на представено извлечение от сметки към 29.01.2009 год., по сключен договор за кредит от 07.12.2007 год.

 

            Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му на молителя, чрез връчване на препис от него.

                                                                                   

Районен съдия:  /п/

ЕК/НК