Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

гр. Първомай, 14.01.2009 год.

 

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на четиринадесети януари през две хиляди и девета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията Ч гр. д. № 13 по описа на съда за 2009 година,

за да се произнесе, взе предвид:

Производство по реда на чл. 417 и сл. от ГПК.

Образувано е по заявление на “Обединена българска банка” АД, гр. София, ул. “***** *****” № *, представлявана от С.П.В. и Р.И.Т., чрез пълномощник - адв. Г.Х.Б., за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник Д.П.П.,***, въз основа на представено извлечение от сметки към 11.01.2009 год., по сключен договор за кредит от 10.01.2008 год.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Заявлението е подадено от пълномощник - адв. Г.Х.Б., за който липсват доказателства да е упълномощен от лицата, имащи правомощия да представляват “Обединена българска банка” АД, София. По делото е представено пълномощно, с което процесуалният представител, адв. Б., е упълномощен от К.Т.А., като предметът посочен в пълномощното няма отношение към настоящото дело. Няма доказателства по делото К.Т.А. да е от кръга на лицата, имащи право на представителство на акционерното дружество, или доказателства за упълномощаване от правоимащите лица и с какви правомощия. Ето защо съдът счита, че заявлението е подадено от лице без представителна власт. В настоящото производство няма процесуална възможност съдът да дава писмени указания за отстраняване на нередовности в заявлението, с изключение на хипотезата на чл. 425, ал. 2 от ГПК, и попълването му с доказателства. Ето защо, поради липса на доказателства за надлежно упълномощаване на пълномощника, следва да бъде оставено без уважение искането за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, по реда на чл. 417 от ГПК, на основание чл. 411, ал. 2, т. 1, във вр. с чл. 410, ал. 2, във вр. с чл. 128, т. 1 от ГПК.

Заявителят е представил договор за предоставяне на потребителски кредит без обезпечение от 07.12.2007 год., който обаче не касае длъжникът в настоящото производство, тъй като е сключен между банката и друго лице – А.Ч.. Представено е и извлечение от сметка на длъжника Д.П.П., по договор за банков кредит от 01.01.2008 год., към 11.01.2009 год. Извлечението от сметка е подписано от лица, за които няма данни да са изрично упълномощени да подписват такива документи, независимо, че длъжността им, за която също няма данни по делото да заемат, да предполага това. Горното произтича от липса на доказателства за упълномощаване на К.Т.А. от представляващите “Обединена българска банка” АД, София лица и с какви точно права. Поради това и не може да се приеме за доказателство за наличие на упълномощаване на подписалия извлечението от сметка – П.И.Т., представеното пълномощно за преупълномощаване от К.Т.А.. Освен това, представеното извлечение от сметка по същността си представлява само едно изявление, за наличие на задължение към банката. Същият документ не съставлява извлечение от счетоводен регистър, който да отразява финансовите операции, осъществени между банката и длъжника, от които да е видно изискуемостта на твърдяното вземане. В така представения документ не са отразени настъпилите изменения в размера на дълга в резултат на внесени погасителни вноски от длъжника, невнасянето на съответните погасителни вноски от длъжника, моментът на настъпване на изискуемостта им, периоди на забавата и начислените за тях лихви, още повече при липса на доказателство за сключен договор за кредит от длъжника.

Поради изложеното съдът счита, че не са налице основанията на чл. 418, ал. 2 от ГПК, поради което и заявлението следва да бъде оставено без уважение.

Ето защо и на основание чл. 418, ал. 4 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

ОТХВЪРЛЯ молбата на “Обединена българска банка” АД, гр. София, ул. “***** *****” № *, представлявана от С.П.В. и Р.И.Т., чрез адв. Г.Х.Б., за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 от ГПК, срещу длъжник Д.П.П.,***, въз основа на представено извлечение от сметки към 11.01.2009 год., по сключен договор за кредит от 10.01.2008 год.

 

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му на молителя, чрез връчване на препис от него.

 

 

Районен съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ