Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

гр. Първомай, 15.01.2009 год.

 

Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на петнадесети януари през две хиляди и девета година, в състав:

Районен съдия: Матей Златанов

 

като разгледа докладваното от съдията Ч. гр. д. № 12 по описа на съда за 2009 година

за да се произнесе, взе предвид:

Производство по реда на чл. 417 и сл. от ГПК.

Образувано е по заявление на адвокат Г.Х.Б., с адрес гр. Пловдив, улица *** № **, ет. * за издаване на заповед за незабавно изпълнение и  изпълнителен лист, на осн. чл. 417 и сл. от ГПК, с който да бъде разпоредено длъжника А.З.Ч., ЕГН: **********,***, да му заплати парично вземане. Паричното вземане произтича от договор за за предоставяне на на потребетелски кредит без обезпечение от 07.12.2007 година и е на стойност 7222,64 лева, като кредитора претендира и договорна, законова и наказателна лихва, както и направените по настоящото производсдтво разноски.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Заявителят адвокат Г.Х.Б. е подал заявлението за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 417 и сл. от ГПК, като пълномощник на “Обединена българска банка” АД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление град София, улица *** № *, със законни представители Р.И.Т., ЕГН: ********** и С.П.В., ЕГН: **********. Към делото е приложено и Удостоверение изх. № ***/*** година, на Агенцията по вписванията, от което е видно, че “Обединена българска банка” АД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление град София, улица *** № * се представлява от посочените по горе лица.

По делото е приложено и пълномощно от К.Т.А., като пълномощник на Р.И.Т., ЕГН: ********** и С.П.В., ЕГН: **********, с което преупълномощава трето лице П.И.Т., да представлява “Обединена българска банка” АД.

Не са представени доказателства, че представителите на “Обединена българска банка” АД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление град София, улица *** № *, Р.И.Т., ЕГН: ********** и С.П.В., ЕГН: ********** са упълномощили К.Т.А., управител на “Обединена българска банка” АД гр. София, клон Първомай да представлява дружеството и да преупълномощава трети лица.

От приложеното по делото пълномощно на адв. Б. е видно, че същия е упълномощен от К.Т.А., а заявлението е подал като пълномощник на “Обединена българска банка” АД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление град София, улица *** № *, със законни представители Р.И.Т., ЕГН: ********** и С.П.В., ЕГН: **********.

Предвид гореизложеното, съдът счита, че заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист не отговаря на изискванията на чл. 417 във връзка с чл. 410 от ГПК, в частност на изискването на чл. 128, т. 1 от ГПК и следва да бъде отхвърлено изцяло, тъй като е подадено от лице с нередовно пълномощно.

От същия порок страда и извлечението от счетоводните книго на “Обединена българска банка” АД, тъй като е подписано от лица действащи без представителна власт.

Глава ХVІІ от ГПК, няма норма която да препраща към общото исково производство и в този смисъл не може да бъде изпращано съобщение до заявителя за отстраняване на нередовности в заявлението.

Следва да се отбележи, че заявителя не е представил и договора за потребителски кредит, от който произтича взамането му срещу длъжника А.З.Ч., а е приложил друг сключен с Д.П.П..

Ето защо и на основание чл. 411, ал. 2, т. 1 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

ОТХВЪРЛЯ изцяло заявлението на адвокат Г.Х.Б., с адрес: гр. Пловдив, улица *** № **, ет. *, действащ като като пълномощник на “Обединена българска банка” АД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление град София, улица *** № *, със законни представители Р.И.Т., ЕГН: ********** и С.П.В., ЕГН: **********, за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, на осн. чл. 417 и сл. от ГПК, срещу длъжника А.З.Ч., ЕГН: **********,***.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му на заявителя, чрез връчване на препис от него.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ : (п)

 

МЗ / ТП