З А П О В Е Д

 

гр.Първомай, 20.01.2009 г.

 

Първомайският районен съд – първи състав, в закрито съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди и девета година, в състав

                                                                   Районен съдия: Елена Калпачка

*** по описа на съда за 2008 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 71, ал. 1 от СК.

Постъпила е молба от Ж.Й.Г., с ЕГН: **********,***, с която е поискано издаване на заповед за връщане на детето О. Г.Г. при нея, като нейна майка, тъй като се намира в дома на О.А.Х.,***, обл. Кърджали.

Към молбата е приложен акт за раждане на детето.

Служебно от съда е изискано становище от АСП ДСП “Ардино” за това къде живее детето и кой полага грижи за него.

Делото е образувано пред РС Ардино, където е прекратено и изпратено по подсъдност, поради посочен адрес на молителката в с. Дълбок извор.

Съдът, като взе предвид молбата и приложеното към нея удостоверение и становище на АСП ДСП “Ардино”, приема за установено следното:

Детето О.Г.Г. е родена от майка Ж.Й.Г. и баща Г. Д. Г., видно от представеното заверено копие от удостоверение за раждане на детето серия ВГ-О, № 101144 на Община Първомай. Видно от представеното удостоверение молителката е майка на детето, което, според молбата от около година не живее с нея.

От изпратеното становище на АСП, Д”СП” Ардино е видно, че детето живее на посочения в молбата адрес и за него пола грижи В. А. Х., сестра на ответника по молбата. От представеното становище е видно и, че майката не живее на адреса, нито бащата на детето. Поради това съдът счита, че с оглед своевременно решаване на делото, касаещо защита на малолетно дете, поради което е необходимо и бързо произнасяне, не следва да изчаква поисканите доказателства за местоживеене на молителката, тъй като, видно от събраните по делото, тя не живее с детето си.

Видно от представените доказателства детето не живее с родителите си, поради което следва съдът да издаде заповед по чл. 71, ал. 1 от СК в полза на майката на детето. Липсват данни по делото да са налице причини детето да не живее с родителите си.

Водим от горното, Съдът

З А П О В Я Д А :

 

ДА СЕ ИЗЗЕМЕ по административен ред малолетното дете О. Г.Г., с ЕГН: **********, от дома на О.А.Х.,***, обл. Кърджали и предаде на майката Ж.Й.Г., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдивска, на осн. чл. 71, ал. 1 от СК.

ЗАПОВЕДТА подлежи на обжалване пред Председателя на Окръжени съд Пловдив, като обжалването не спира изпълнението.

 

                                                                   Районен съдия:  /п/

 

ЕК/НК