П Р О Т О К О Л  № 259

 

гр. Първомай, 16.12.2009 година.

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в открито заседание на шестнадесети декември 2009 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

сложи на разглеждане гр. дело № 269 по описа за 2009 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

Ищецът лично и с адвокат Д., с пълномощно от днес.

Ответникът лично и с адвокат В., с пълномощно от днес.

 

По хода на делото:

Адвокат Д.: Да се даде ход на делото.

Адвокат В.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

На основание чл. 145 от ГПК приканва страните към доброволно уреждане на спора извънсъдебно или чрез сключване на съдебна спогодба.

 

Адвокат Д.: Постигнахме споразумение с колегата и с ответната страна. Възприемаме предложението на ответната страна да заплаща издръжка на ищеца размер на 100 (сто) лева, считано от 01.10.2009 год. до завършване на висшето си образование, или настъпване на причини за прекратяването или изменението, в този смисъл постигнахме и спогодба с ответната страна. Отказваме се от искането за лихва за минало време. Разноските остават за страните така, както са направени. Моля да бъде одобрена от съда.

Ищец К.М.: Съгласен съм.

Адвокат В.: Съгласни сме със заявеното от колегата Д.. Това е, което се споразумяхме пред залата и потвърждаваме и сега.

Ответник С.М.: Съгласен съм делото да приключи със спогодба.

 

Съдът счита, че спогодбата следва да има следния окончателен вид:

К.С.М., с ЕГН: **********,*** и С.Р.М., с ЕГН: **********,***, се споразумяха за следното:

С.Р.М., с ЕГН: **********,***, СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАЩА на сина си К.С.М., с ЕГН: **********,***, месечна издръжка в размер на 100,00 (сто) лева, начиная от 01.10.2009 год. до завършване на висшето му образование, или настъпване на причини за прекратяването или изменението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Ищец К.С.М.: (п)

 

Адвокат Д.: (п)

 

Ответник С.Р.М.: (п)

 

Адвокат Вълчев: (п)

 

 

СЪДИЯ: (п)

 

 

Съдът счита, че следва да приеме представените писмени доказателства, като  в интерес на страните е да бъде одобрено постигнатото споразумение, което не противоречи на закона и морала, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представените с исковата молба и в днешно съдебно заседание писмени доказателства, а именно: заверени копия на: Удостоверение за раждане на К.С.М., серия ***, № *** от **.**.**** год., издадено въз основа на акт за раждане № *** / **.**.**** год. на V-то Кметство ***; Решение № *** / **.**.**** год., постановено по бр. дело № *** / **** год. по описа на Районен съд Пловдив; Уверение № **** / **.**.**** год. на ***; Вносна бележка от 10.08.2009 год. за платена такса обучение на *** ведно с фискален бон, и

заверени копия на: Договор за наем от 05.03.2009 год. и Служебна бележка изх. №3030 / 06.11.2009 год., издадена от ***, Договор за кредит за текущо потребление от 15.04.2009 год. – ***; Договор за залог върху вземания по трудово правоотношение от 15.04.2009 год.; Погасителен план и ГПС.

ОДОБРЯВА така постигнатата спогодба.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 269 по описа на Районен съд – Първомай за 2009 година.

ОСЪЖДА С.Р.М., ЕГН: **********,***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Първомай държавна такса в размер на 72,00 (седемдесет и два лева).

 

Определението в частта за прекратяване на производството и разноските подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ПОС, като в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Протоколът изготвен  в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:00 часа.

 

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

ЕК / МЗ