О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на дванадесети октомври през две хиляди и девета година, с

Председател: Елена Калпачка

разгледа докладваното от председателя ч.гр.д. № 256 по описа на съда за 2009 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

Молба на основание чл. 130, ал. 3 от СК, във вр. С чл. 129, ал. 1 от СК.

Молителят Д.П.Х., с ЕГН: **********, като баща и законен представител на Н.Д.Х., с ЕГН: **********, и Р.Д.Х., с ЕГН: **********,***, моли съда да издаде разрешение за сключване на договор за доброволна делба на съсобствени имоти, описани молбата, като наследници на майка си М.Р.Х., починала на **.**.**** год. Моли да му бъде разрешено от съда да извърши делба на съсобствените имоти, както и да представлява децата при извършване на доброволната делба.

Дирекция "Социално подпомагане", гр. Първомай не възразява да се уважи молбата, както счита, че извършване на доброволна делба между страните, с участие на децата,  няма да накърни техните правата и интересите им.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представеното удостоверение за граждански брак от **.**.**** год., въз основа на акт № **/**.**.**** год. на ОбА Първомай е видно, че молителят и М.Р.Х. са били съпрузи, като по време на брака им са родени децата Н.Д.Х., с ЕГН: **********, и Р.Д.Х., с ЕГН: **********, водно от представеното удостоверение за наследници № ***/**.**.**** год. на ОбА Първомай.

От молбата е видно, че непълнолетното дете живее в гр. Първомай, което определя компетентността на РС Първомай да разгледа молбата и се произнесе по нея, съгласно нормата на чл. 130, ал. 3 от СК.

От представения договор за покупко-продажба на общинска земя, договор за продажба на търговски обект- павилион „метална конструкция”, договор за отстъпване  право на строеж,  разрешение за строеж и разрешения за въвеждане в експлоатация № ***/**.**.**** год. и № ***/**.**.**** год., както и от представените удостоверения за сключен граждански брак, е видно, че Д.П.Х., по време на брака си с М.Р.Х. и Х.П.Х., по време на брака си с В.Д.Х., са придобили в режим на СИО описания в молбата недвижим имот, а именно: Кафе аператив с площ от 70 кв.м, магазин с площ от 48 кв.м, ведно с построения към него склад с площ от 36 кв.м, всички построени в дворно място, съставляващи УПИ № ***, цялото застроено и незастроено с обща площ 520 кв.м, от кв. *** по плана на гр. ***, с административен адрес, гр. ***, ул. „***” № ***, при граници и съседи на дворното място – *** улица и УПИ № ***.

Описан е проект за договор за доброволна делба, съгласно който в дял на молителя и малолетните деца се поставя в общ дял Кафе-аператив с площ от 70 кв.м, със самостоятелен вход от изток, състоящ се от зала за консумация, кухненски бокс и санитарен възел, който обект е построен в дворно място, съставляващи УПИ № ***, цялото застроено и незастроено с обща площ от 520 кв.м, от кв. *** по плана на гр. ***, с административен адрес, гр. ***, ул. „***” № ***, при граници и съседи на дворното място – *** улица и УПИ № ***. Разделянето на общата собственост между съсобствениците по описания в молбата начин няма да накърни наследствените права на малолетните деца, които заедно с баща си притежават ½ идеална част от описания имот, тъй като ще получат в общ дял с баща си имот на по-висока стойност без да дължат уравнение на дяловете. Освен това в очевидна полза на децата е и прекратяване на съсобствеността, с оглед бъдещото ползване и управление на собствеността. Поради това следва да бъде дадено разрешение за прекратяване на съсобствеността чрез сключване на договор за доброволна делба с останалите съсобственици – Х.П.Х. и В.Д.Х.. Няма пречка, при постигнатото съгласие, да бъде разрешено на малолетните да получат в дял в съсобственост имота заедно със своя баща.

Съгласно чл. 129 от СК всеки от родителите може сам да представлява малолетното си дете и да дава съгласие за правните действия на непълнолетното си дете в негов интерес, а при противоречие между интереса на родителя и на детето се назначава особен представител. В случая противоречие между интересите на малолетните деца и техния баща при извършване на тази делба няма, поради което няма пречка молителят да представлява децата при изповядването и.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за издаване на исканото разрешение за основателна, с оглед твърдените обстоятелства и представени доказателства.

Ето защо и на основание чл. 130, ал. 3 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Разрешава на Д.П.Х., с ЕГН: **********, като баща и законен представител на Н.Д.Х., с ЕГН: **********, и Р.Д.Х., с ЕГН: **********,***, да представлява малолетните си деца по повод извършване на делба на: кафе аператив с площ от 70 кв.м, магазин с площ от 48 кв.м, ведно с построения към него склад с площ от 36 кв.м, всички построени в дворно място, съставляващи УПИ № ***, цялото застроено и незастроено с обща площ 520 кв.м, от кв. *** по плана на гр. ***, с административен адрес, гр. ***, ул. „***” № ***, при граници и съседи на дворното място – *** улица и УПИ № ***, между тях, Х.П.Х. и В.Д.Х., при която Д.П.Х., с ЕГН: **********, Н.Д.Х., с ЕГН: **********, и Р.Д.Х., с ЕГН: ********** да получат в общ дял следния недвижим имот: Кафе-аператив с площ от 70 кв.м, със самостоятелен вход от изток, състоящ се от зала за консумация, кухненски бокс и санитарен възел, който обект е построен в дворно място, съставляващи УПИ № ***, цялото застроено и незастроено с обща площ от 520 кв.м, от кв. *** по плана на гр. ***, с административен адрес, гр. ***, ул. „***” № ***, при граници и съседи на дворното място – *** улица и УПИ № ***.

 

Задължава Д.П.Х. ***, в едномесечен срок от извършването на делбата да уведоми съда.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: (п)

 

 

 

ЕК / МЗ