О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

Номер                                                       09.11.2009 година                              град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                             ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ  СЪСТАВ

На  девети ноември  през    две хиляди и девета година, в закрито заседание в следния състав:

 

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                                                ЧЛЕНОВЕ:

                                                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  

Секретар:

като разгледа докладваното от съдията Матей Златганов

гражданско дело номер 207 по описа  за 2009 г., за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е  иск с правно основание чл.341 от ГПК.

            Исковата молба е оставена без движение до посочване на доказателства за процесулната легитимация на ответника и основанията за възникване на съсобствеността между праводателя на ищеца и  ответника, съгласно  Разпореждане на съда от 19.10.2009 година.

Разпореждането на съда, ведно с указанията е връчено на ищеца на 21.10.2009 година. Едноседмичния срок за отстраняване на нередовностите на молбата е изтекъл на 28.10.2009 година и ищеца е поискал удължаване на срока. Срока е удължен с още седем дни, като така удължения срок за отстраняване на нередовностите по исковата молба е изтекъл на 05.11.2009 година, без да са изпълнени указанията на съда.

Поради това, съдът намира, че  са налице предпоставките на чл.129, ал.3 от ГПК и следва делото да бъде прекратено, а исковата молба с приложенията – върната на ищцата.

Държавна такса не е била внесена при образуване на производството, а съгласно чл.  от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, такава се дължи и при прекратяване на делото, до 100 лева, но не по-малко от 25 лв. Съдът счита, че с поведението си ответника не е станал повод за завеждане на делото и с оглед изхода на делото следва  дължимата държавна  такса бъде възложена на ищеца.

            Поради изложеното и на основание чл. 129, ал. 3 и чл.78, ал.2 от ГПК , съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ВРЪЩА исковата молба с вх. № *** от *** година, подадена от Н.Т.Т., ЕГН **********,*** против Г.Ж.Т., ЕГН **********,***.

ОСЪЖДА Н.Т.Т., ЕГН **********,***,  да заплати държавна такса в размер на 50 /петдесет/ лева по сметка на РС Първомай, на осн. чл. 9 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № *** година, по описа на Първомайския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 7 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено, а в частта му за разноските подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС,  в едноседмичен срок от съобщаване на определението от  ищеца.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

МЗ/НК