О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер                       Година   06.07.2009        Град   Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД         ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На шести юли                                                                                      Година 2009

в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Златанов частно гражданско дело номер 152 по описа за 2009 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 417 и чл. 418 от ГПК.

 

Образувано е по заявление от 02.07.2009 г. на Х.А.Х.,*** за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист за сумата от 10 600 лева главница, заедно със законната лихва върху главницата от подаване на заявлението в съда до изплащането й и направените по делото разноски, въз основа на представен Запис на заповед, издаден от В.С.С., ЕГН **********,*** Б.

 

След като се запозна със заявлението Първомайският районен съд намери, че настоящото дело не му е подсъдно, а мотивите за този извод са следните:

 

Съгласно нормата на чл. 411, ал. 1 от ГПК (в ред. й от ДВ, бр. 42 / 2009 г., в сила от 09.06.2009 г.) заявлението се подава до районния съд по постоянния адрес или по седалището на длъжника. В случая в т. 7, б. „а” от заявлението заявителят е посочил като основание за компетентността на сезирания с него Първомайски районен съд – място на изпълнение на задължението. С оглед направените промени в редакцията на чл. 411, ал. 1 от ГПК, съдът по местоизпълнението на задължението не е компетентен да се произнесе. Заявителят има възможност да предяви вземането си само по постоянен адрес на длъжника, тъй като в случая длъжникът е физическо лице. А след като това е така, местно компетентен да се произнесе в случая по заявлението е Софийският районен съд, в района на които е постоянния адрес на длъжника, посочен от кредитора в заявлението.

 

Следователно сезираният с това заявление Първомайски районен съд не е местно компетентен да се произнесе по него според правилото на чл. 411, ал. 1 от ГПК определящо местната подсъдност в настоящото производство. За спазването му в това производство съдът следи служебно, тъй като то е едностранно (аргумент от чл. 405, ал. 1, изр. 2 от ГПК), поради което и общата норма на чл. 119, ал. 3 от ГПК е неприложима в него. Да се приеме противното означава да се обезсмисли процесуалното правило на чл. 411, ал. 1 от ГПК, което едва ли е била волята на законодателя вложена в него. Ето защо Първомайският районен съд намери, че не е местно компетентен да разгледа заявлението. Съгласно правилото на чл. 118, ал. 1 и 2, във вр. с чл. 411, ал. 1 от ГПК настоящото дело следва да бъде прекратено и изпратено за разглеждане на надлежния съобразно подсъдността в случая, местно компетентен – Софийски районен съд, в района на който е постоянния адрес на длъжника.

 

Воден от горните мотиви, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

ПРЕКРАТЯВА пред себе си производството по настоящото ч. гр. дело № 152 по описа за 2009 г. на Първомайски районен съд и ИЗПРАЩА същото за разглеждане на надлежния според правилата на подсъдността, местно компетентен Софийски районен съд.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано с частна жалба от заявителя пред Пловдивски окръжен съд в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП