О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на двадесет и девети юни през две хиляди и девета година, с

 

Председател: Матей Златанов

 

разгледа докладваното от председателя ч. гр. д. № 146 по описа на съда за 2009 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителите Н.М.Д., с ЕГН: ********** и С.А.Д., с ЕГН: **********, като родители и законни представители на малолетното дете М.Н.Д., с ЕГН: **********,***, молят съдът да издаде разрешение за теглене на детски влог по спестовна книжка, издадена от Постбанк, от сметката на малолетното им дете, № *** сумата от *** евро, които да ползват за ремонт на детска стая.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представените заверени копия на: удостоверение за раждане от *** г., издадено от Община Пловдив, Район „Северен”, въз основа на акт за раждане № *** от *** г., е видно, че М.Н.Д. е родена на *** г. от майка С.А.Д. и баща Н.М.Д.. От представеното фотокопие на спестовна книжка е видно, че е открит на името на детето спестовен влог, със сметка № ***, като по сметката му има сума в размер на *** евро.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата. Приема за коректно твърдението на молителите, че средствата са им необходими за ремонт и оборудване на детска стая.

Становището на АСП ДСП Първомай е, че изтеглянето на сумата от спестовния влог на детето няма да накърни интересите му.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на малолетното дете на молителите.

Ето защо и на основание чл. 73, ал. 2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Разрешава на Н.М.Д., с ЕГН: ********** и С.А.Д., с ЕГН: **********, като родители и законни представители на малолетното дете М.Н.Д., с ЕГН: **********,***, да изтеглят от детски влог по спестовна книжка в Постбанк, сметка № ***, сумата от *** евро.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател: (п)

 

МЗ / ТП