О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на тридесети май през две хиляди и девета година, с

Председател: Матей Златанов

 

разгледа докладваното от председателя ч. гр. д. № 114 по описа на съда за 2009 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителката Ф.А.Х. с ЕГН: **********, със съгласието на родителя си К.А.О., с ЕГН: **********,***, моли съда да издаде разрешение за теглене на детски влог по извлечение от сметка № ***, при “Банка ДСК” АД клон Първомай, на сумата от 284,75 лв, заедно с полагащите се лихви, които да ползват за издръжка.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представените заверени копия на: удостоверение за наследници № 000063 от 26.01.2009 година, издадено от Община Първомай, област Пловдив и фотокопие от л. к. № ***, издадена на *** година от МВР Пловдив, на лицето Ф.А.Х. с ЕГН: **********,***, е видно, че Ф.А.Х. е непълнолетна – родена на *** година от баща А.Х. *** – починал на 15.01.2009 година, видно от акт за смърт № *** от *** година, на Община Пловдив, и майка К.А.О., с ЕГН: **********. От представеното извлечение от сметка е видно, че по сметката на името на детето има посочената в молбата сума.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата. Приема за коректно твърдението на молителите, че средствата са им необходими за издръжка на детето.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на непълнолетния молител.

Ето защо и на основание чл. 73, ал. 2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

РАЗРЕШАВА Ф.А.Х. с ЕГН: **********, със съгласието на родителя си К.А.О., с ЕГН: **********,***, да изтегли от спестовния си влог в “Банка ДСК” АД гр. Първомай по сметка № *** сумата от 284,75 лв, ведно с полагащите се лихви.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

МЗ /ТП