О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 15.06.2009 година

 

           Първомайски районен съд, втори състав, в закрито заседание на петнадесети юни през две хиляди и девета година, в състав:

                                                   Районен съдия:  Матей  Златанов

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 105 по описа на съда за 2009г.

за да се произнесе, взе предвид:

          Постъпила е молба от ищеца Н.К.Д., с която моли да бъде прекратено производството по гр. дело №  105/2009 година, по описа на РС Първомай.

          Производството по делото е във фазата на размяна на книжа, на основание чл.131 от ГПК. Отговор от ответника  е постъпил, като същия признава иска по основание  и размер.

          Съдът намира молбата за основателна. Следва да прекрати производството по гр. д. № 105/2009 година, на осн. чл. 232  от ГПК, поради оттегляне на иска, тъй като молбата е постъпила от ищеца преди приключване на първото по делото заседание и съгласие на ответника не е необходимо.

          Държавна такса не е била внесена при образуване на производството, а съгласно чл. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, такава се дължи и при прекратяване на делото, до 80 лева, но не по-малко от 30 лв. Съдът счита, че с поведението си ответника не е станал повод за завеждане на делото и с оглед направеното признание на иска, дължимата държавна  такса бъде възложена на ищеца.

          Ето защо и на осн. чл. 232 и чл.78, ал.2 от ГПК, съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 105/2009 год. по описа на РС Първомай, поради оттегляне от иска.

ОСЪЖДА Н.К.Д., ЕГН **********,***,  да заплати държавна такса в размер на 30 лева по сметка на РС Първомай, на осн. чл. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 7 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено, а в частта му за разноските подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС,  в едноседмичен срок от съобщаване на определението от  ищеца.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /п/

МЗ/НК