О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Първомай, 10.04.2009 год.

 

            Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на десети април през две хиляди и девета година:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

 

като разгледа докладваното от съдията ч.гр.д.№ 67 по описа на съда за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.417 и сл. от ГПК.

Oбразувано e по заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 и следващите от ГПК от Община Първомай, представлявана от А. А. П., Кмет на Общината. Иска се издаване, в полза на заявителя, на основание чл.417 от ГПК, заповед за изпълнение и изпълнителен лист срещу  “***” ЕООД, със седалище и адрес на управление село Бяла река, област Пловдив, със законен представител К. В. И., с ЕГН: **********,***, за сумата от 1 227,10 лв /хиляда двеста двадесет и седем лева и десет стотинки/, дължима по договор № 111  от 28.04.2005 г.

Съдът, след преценка на представените към заявлението доказателства, намира и приема за установено следното:

Представено е в оригинал удостоверение за актуално състояние на “***” ЕООД.  Представено е заверено копие от договор за наем на общински имот  между Община Първомай и ЕТ “****”, със седалище и адрес на управление село Бяла река, област Пловдив. Представен е и анекс към същия договор, според който същия се счита сключен между Община Първомай и “***” ЕООД. Представена е и вносна бележка за заплатена държавна такса по сметка на РС Първомай в размер на двадесет и пет лева. Съгласно Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, чл.12, т.2, по заявления за издаване на заповед за незабавно изпълнение и  на изпълнителен лист, се събира държавна такса в размер две на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв. В случая заявителя, иска да му бъде издадена заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист за сумата от 1 227, 10 лв, върху които дължи държавна такса в размер на 40, 54 лв.

В глава ХХХVІІ на ГПК е уредено специално производство по издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Чл. 410- 411 от ГПК уреждат процедурата по издаване на заповед за изпълнение. Заявлението за издаване на заповед за изпълнение следва да отговаря на изискванията на чл.128, т.2 от ГПК и към него следва да бъде приложен документ за внесена държавна такса в пълен размер. В така уредените правила няма норма, даваща възможност за изправяне на нередовности в заявлението до съда по чл. 410  и сл. от ГПК, поради това, че съдебният акт не се ползва със сила на пресъдено нещо. В това едностранно производство е недопустимо прилагането на правилата за исковото производство чрез разширително тълкуване на процесуални норми.

Поради изложеното съдът следва да откаже издаването на заповед за изпълнение и изпълнителен лист, поради липса  на доказателства за  внасяне на дължимата държавна такса.

Водим от горното, Съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ заявлението  на Община Първомай, представлявана от А. А. П., Кмет на Общината, за издаване на заповед за изпълнение и  изпълнителен лист срещу “***” ЕООД, със седалище и адрес на управление село Бяла река, област Пловдив, със законен представител К. В. И., с ЕГН: **********,***, за сумата от 1 227,10 лв /хиляда двеста двадесет и седем лева и десет стотинки/, дължима по договор № 111  от 28.04.2005 г.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в 7 дневен срок от  връчването му на  заявителя.

 

                                                                                               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

МЗ/НК