О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на двадесет и седми март през две хиляди и девета година, с

 

Председател: Матей Златанов

 

разгледа докладваното от председателя ч.гр.д. № 59 по описа на съда за 2009 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителката Й.В.Д., с ЕГН: **********, като родител и законен представител на малолетното си дете Е.Н.Ч., с ЕГН: **********,***, моли съда да издаде разрешение за теглене на детски влогове по спестовна книжки от “Банка ДСК” № ***, за сумата от 979, 25 лв, № ***, за сумата от 562,44 лв, от “Уникредит Булбанк” № ***, за сумата от 6 175, 90 лв,  заедно с полагащите се лихви, които да ползват за ремонт и обзавеждане, както и за закупуване на компютър.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представените заверени копия на: удостоверение за раждане от *** година, издадено от Община Пловдив, Район “Северен” въз основа на акт за раждане № *** от *** година, е видно, че Е.Н.Ч. е малолетна – родена на *** година от баща Н.П.Ч., с ЕГН: ********** и майка Й.В.Д., с ЕГН: **********. От представения препис извлечение от акт за смърт № *** от *** година е видно, че бащата на детето е починал на 17.09.2002 година. Дирекция за социално подпомагане, Отдел “Закрила на детето” град Първомай, не възразява да се уважи молбата, видно от представеното становище. От представените копия от спестовни книжки е видно, че по сметките на името на детето има в наличност посочените по горе суми.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата. Приема за коректно твърдението на молителката, че средствата са и необходими за ремонт и обзавеждане, както и за закупуване на компютър на детето.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на непълнолетната молителка.

Ето защо и на основание чл. 73, ал. 2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

РАЗРЕШАВА Й.В.Д., с ЕГН: **********, като родител и законен представител на малолетното си дете Е.Н.Ч., с ЕГН: **********,***, да изтегли от детските влогове в “Банка ДСК” ЕАД гр. Първомай по спестовни книжки № ***, сумата от 979, 25 лв, № ***, сумата от 562,44 лв, както и полагащите се законови лихви.

РАЗРЕШАВА Й.В.Д., с ЕГН: **********, като родител и законен представител на малолетното си дете Е.Н.Ч., с ЕГН: **********,***, да изтегли от детския влог в “Уникредит Булбанк” ЕАД гр. Първомай, по спестовна книжка № ***, сумата от 6 175, 90 лв, заедно с полагащите се лихви.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

МЗ / ТП