О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

            Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на шести януари през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                      

Районен съдия: Матей Златанов

 

разгледа докладваното от председателя ч. гр. д. № 322 по описа на съда за 2008 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителя П.Н.Ш., с ЕГН: **********,***, със съгласието на майка си Н.П.Ш., с ЕГН: **********,***, моли съда да издаде разрешение за продажба на 1/3 идеална част от съсобствен недвижим имот – НИВА с площ 11, 010 дка, представляваща имот № ****** в землището на град Първомай и НИВА с площ от 3, 641 дка, представляваща имот № ******, в землището на град Първомай, като средствата от продажбата ще се ползват за  текущи нужди и закупуване на климатична инсталация за детската стая.

Агенция “Социално Подпомагане”, Дирекция "Социално подпомагане", гр. Първомай не възразява да се уважи молбата, тъй като пред дирекцията непълнолетния П.Н.Ш. е заявил съгласие за осъществяване на сделката и е съобщил, че с майка си Н.П.Ш., ще вложат средствата за задоволяване на негови нужди и в негов интерес.

 Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представеното заверено копие на удостоверение за наследници № ****** от ********** г., издадено от Община Първомай, е видно, че бащата на молителя е починал, а Н.П.Ш. е негова майка. В същия официален документ се съдържа и ЕГН на молителя, от което е видно, че същия към настоящия момент е навършил 16 години и е непълнолетен. Видно е от представеното заверено копие от договор за доброволна делба на земеделски имоти № ***, том *, регистър № ****, от ********** година на нотариус Н.К. № 428 от регистъра към НК на РБ, че молителя е съсобственик на описаните недвижими имот, като притежава 1/3 идеална част от тях.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Видно от посоченото в молбата, настоящия съд е компетентен да я администрира. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата.

Съдът взе предвид  и становище на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Първомай, на осн. чл. 21, т. 14, във вр. с чл. 10, ал. 1 от Закона за закрила на детето, което е в полза на исканата продажба, за която е посочено, че няма да накърни интересите на детето.

Съдът счита, че действително продажбата, средствата от която ще бъдат изразходвани за закупуване на климатична инсталация на стаята в която живее непълнолетния молител, за задоволяване на негови текущи нужди и за продължаване на образованието му, няма да накърни интересите на детето и ще бъде в негов изключителен интерес.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на непълнолетния молител.

Ето защо и на основание чл. 73, ал. 2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

РАЗРЕШАВА на П.Н.Ш., с ЕГН: **********,***, със съгласието на майка си Н.П.Ш., с ЕГН: **********,***, да продаде собствената си 1/3 идеална част от  следните недвижими имоти –  НИВА с площ 11, 010 дка, представляваща имот № ****** в землището на град Първомай и НИВА с площ от 3, 641 дка, представляваща имот № ******, също в землището на град Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                                                                                                      Съдия: (п)

 

МЗ / ТП