О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на десети ноември през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                       Районен съдия: Елена Калпачка

 

разгледа докладваното от председателя ч.гр.д. № 285 по описа на съда за 2008 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителката З.И.К., с ЕГН: **********,***, със съгласието на майка си Т.К.К., с ЕГН: **********,***, моли съда да издаде разрешение за продажба на 1/6 идеална част от съсобствен недвижим имот – УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с № VІІ – 696 (седем римско – шестстотин деветдесет и шест) в квартал 59 (петдесет и девети), целият от 900 (деветстотин) квадратни метра при граници на УПИ: улица, УПИ № VІІІ –691, УПИ № Х – 694,692, УПИ № ХІ –694, 692, УПИ - № ХV - 696 и  УПИ № VІ – 702 по регулационния план на кв. Дебър, гр. Първомай, обл. Пловдив одобрен със заповед № 626/1965 година, предназначен за жилищно строителство с приложена дворищна и улична регулация, заедно с построената в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 105 (сто и пет и пет) квадратни метра, като средствата от продажбата ще се ползват за закупуване на апартамент в гр. Пловдив, където непълнолетната молителка желае да продължи образованието си.

АСП, Дирекция "Социално подпомагане", гр. Първомай не възразява да се уважи молбата, тъй като пред дирекцията са приложени докуметни, от които е видно, че молителката и майка и са наследници на друг жилищен имот, в който живеят. С оглед желанието на непълнолетната молителка да продължи образованието си в гр. Пловдив, където да бъде закупен друг жилищен имот, след като продаде частта си от описания съсобствен имот, е дадено становище, че продажбата няма да накърни правата на непълнолетната молителка.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представеното заверено копие на удостоверение за наследници № 988 от 06.11.2008 г., издадено от Община Първомай, е видно, че бащата на молителката е починал, а Т.К.К. е нейна майка. В същия официален документ се съдържа и ЕГН на молителката, от което е видно, че същия към настоящия момент е навършила 17 години и е непълнолетна. Видно от представеното заверено копие от нотариален акт № 29, том VІ, нотариално дело № 925 на нотариус Нели Костадинова № 428 от регистъра към НК на РБ, че молителката е съсобственик на описания недвижим имот, като притежава 1/6 идеална част от него.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Видно от посоченото в молбата, настоящия съд е компетентен да я администрира. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата.

Съдът взе и становище на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Първомай, на осн. чл. 21, т. 14, във вр. с чл. 10, ал.1 от Закона за закрила на детето, което е в полза на исканата продажба, за която е посочено, че няма да накърни интересите на детето.

Съдът счита, че действително продажбата, средствата от която ще бъдат изразходвани за закупуване на жилищен имот на непълнолетния молител няма да накърни интересите на детето и ще бъде в негов изключителен интерес, с оглед това, че ще придобие друга собственост в града, в който желае да продължи образованието си.

           Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на малолетното дете на молителите.

Ето защо и на основание чл. 73, ал.2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Разрешава на З.И.К., с ЕГН: **********,***, със съгласието на майка си Т.К.К., с ЕГН: **********,***, да продаде собствената си 1/6 идеална част от недвижим имот – УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с № VІІ – 696 (седем римско – шестстотин деветдесет и шест) в квартал 59 (петдесет и девети), целият от 900 (деветстотин) квадратни метра при граници на УПИ: улица, УПИ № VІІІ –691, УПИ № Х – 694,692, УПИ № ХІ –694, 692, УПИ - № ХV - 696 и  УПИ № VІ – 702 по регулационния план на кв. Дебър, гр. Първомай, обл. Пловдив одобрен със заповед № 626/1965 година, предназначен за жилищно строителство с приложена дворищна и улична регулация, заедно с построената в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 105 (сто и пет и пет) квадратни метра.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                                                                                                      Съдия: /п/

 

ЕК/НК