П Р О Т О К О Л

гр. Първомай, 08.10.2008 г.

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито заседание на осми октомври 2008 година с:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при секретаря: Таня Петрова

сложи на разглеждане гр. д. № 220 по описа за 2008 година, докладвано от председателя:

Заседанието се открива.

На именното повикване в 09:45 часа се явиха:

Ищецът М.П. се явяват лично и с адвокат М. с пълномощно по делото.

Ответникът С.А.С. се явява лично.

 

По хода на делото:

 

Адвокат М.: Да се даде ход на делото.

Ответникът С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на делото.

Съдът прикани страните към спогодба.

 

Ответникът С.: Признавам, че детето е мое и имам задължение към него за издръжката му. Доскоро идваше ищцата при мен, но от два месеца не е идвала. Винаги съм давал пари за издръжката за нея и за детето. Не признавам това, че от януари тази година до датата на завеждане на исковата молба не съм осигурявал издръжка за детето. Детето всеки ден е при мен и всеки ден му давам пари, затова имам и свидетели. Мога да предложа на ищцата съдебна спогодба в смисъл, че се задължавам, оттук насетне да заплащам по 50 лв. месечна издръжка за детето. В момента съм безработен.

Адвокат М.: Принципно сме съгласни на месечна издръжка по 50 лева, но тъй като фактическата раздяла между страните е от декември миналата година, държим за заведения иск от миналата година.

При така заведения от нас иск и постигнатото споразумение за размера на издръжката следва да претендираме издръжка в размер на 400 лв. за минало време, а ние можем да направим компромис, което е смисъла на постигнатото споразумение, като предлагаме издръжката за целия период от 01.01.2008 година до 13.08.2008 година, сумата от 200 лева, като за времето от 13.08.2008 г. до навършване на пълнолетие или друга причина, която да обосновава размера за изменение на издръжката, ответникът да се задължава да заплаща на майката като законен представител на детето сумата от 50 лева месечна издръжка, ведно със законната лихва.

Ответникът С.: Съгласен съм с това предложение. Сумата от 200 лева, издръжка за минало време ще бъде изплатена до 16.11.2008 година, когато е рождения ден на детето.

 

Съдът счита, че така постигнатата спогодба между страните урежда отношенията им като не е в противоречие със закона и морала и е в интерес на детето, като следва да има следния окончателен вид:

 

Ответникът С.А.С. ЕГН ********** ***, се задължава да заплати на М.М.П. с ЕГН **********, като на майка и законен представител на малолетното си дете А.С.С. с ЕГН ********** сумата от 200 (двеста) лева до 16.11.2008 година, представляваща издръжка за детето от 01.01.2008 година до 13.08.2008 година.

Ответникът С.А.С. ЕГН ********** ***, се задължава да заплаща на М.М.П. с ЕГН **********, като на майка и законен представител на малолетното си дете А.С.С. с ЕГН ********** сумата от 50 (петдесет) лева, месечно от 13.08.2008 година до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на други причини за изменение или отмяна на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

Адвокат М.: (п)

 

Ищцата М.П.: (п)

 

Ответникът С.С.: (п)

 

Районен съдия: (п)

 

Съдът счита, че следва да одобри така постигнатата между страните спогодба, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 220/2008 година.

ОСЪЖДА С.А.С. ЕГН ********** ***, да заплати по сметка на РС – Първомай сумата от 40 (четирдесет) лева държавна такса.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта му за прекратяване на производството и определяне на разноски подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ПОС.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:20 часа.

 

Председател: (п)

 

 

Секретар:(п)

 

ЕК / ТП