О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на първи август през две хиляди и осма година, с

                                                                      Председател: Елена Калпачка

разгледа докладваното от председателя ч.гр.д. № 214 по описа на съда за 2008 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителите И.П.С., с ЕГН: ********** и В.Г.Г., с ЕГН: **********, като родители и законни представители на малолетното дете Р.В.Г., с ЕГН: **********,***, молят съдът да издаде разрешение за теглене на детски влог по спестовна книжка, издадена от Банка ДСК от сметката на малолетното им дете, спестовна книжка серия *, № ******, с ************************** сумата от ******* лева, представляваща сумата от **** лева заедно с полагащата се лихва, които да ползват за закупуване на детско обзавеждане и оборудване на детска стая и подготовка на детето за започване на предстоящата учебна година.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представените заверени копия на: удостоверение за раждане от ********** г., издадено от Община ********, въз основа на акт за раждане № *** от **********г., е видно, че Р.В.Г. е родена на ********** г. от майка И.П.С. и баща В.Г.Г.. От представеното удостоверение е видно, че е открита на името на детето спестовна книжка серия *, № ******, с **************************, като по сметката му има сума в размер на **** лева и лихви в размер на ***** лева.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата. Приема за коректно твърдението на молителите, че средствата са им необходими за закупуване на детско обзавеждане оборудване на детска стая и подготовка на детето за започване на предстоящата учебна година.

Становището на АСП ДСП ******** е, че изтеглянето на сумата от спестовния влог на детето няма да накърни интересите му.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на малолетното дете на молителите.

Ето защо и на основание чл. 73, ал.2 от СК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

Разрешава на И.П.С., с ЕГН: ********** и В.Г.Г., с ЕГН: **********, като родители и законни представители на малолетното дете Р.В.Г., с ЕГН: **********,***, да изтеглят от спестовна книжка серия *, № ******, с **************************, в Банка ДСК ЕАД гр. ********, сумата от ******* лева (****** *************************************************************).

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                              Председател: (п)

 

ЕК / МЗ