О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Първомай, 15.05.2009 год.

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в закрито заседание на петнадесети май през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена  Калпачка

***. 210/2008 год., установи:

            Предявен е иск за съдебна делба.

            С определение в открито заседание на единадесети ноември през две хиляди и осма година делото е прекратено поради постигане на издънсъдебна спогодба между страните. Определението е влязло в сила на 26.11.2008 год.

Държавна такса не е била внесена при образуване на производството, поради предмета му, а съгласно чл. 9 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, такава се дължи и при прекратяване на делото, до 100 лева, но не по-малко от 25 лв. Съдът не се е произнесъл по присъждане на разноски – дължимата държавна такса, с акта, с който е приключило производството пред настоящата инстанция, поради което следва този пропуск да бъде отстранен с настоящото определение, като таксата бъде възложена на ищеца.

            Ето защо и на основание чл. 253 от ГПК съдията

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОСЪЖДА М.Л.Д.,***, общ. Асеновград, обл. Пловдив, представлявана от И.Л.Н.,***, общ. Асеновград, обл. Пловдив, да заплати държавна такса в размер на 25 лева по сметка на РС Първомай, на осн. чл. 9 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс.

Определението е неокончателно и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд Пловдив,  в едноседмичен срок от съобщаване на определението на ищеца.

                                                                                                Съдия: /П/

 

ЕК/НК