О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на шести август през две хиляди и осма година, с

 

                                                              Председател: Елена Калпачка

 

разгледа докладваното от Председателя ч.гр.д. № 209 по описа на съда за 2008 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителят П.Н.Ш., с ЕГН: **********, със съгласието на майка си Н.П.Ш., с ЕГН: **********,***, моли съда да издаде разрешение за сключване на договор за доброволна делба на съсобствени имоти, описани в нотариален акт № **том **ІІ, от ********** год. на РС Първомай, като наследник на баща си Н.Н.Ш., починал на ********** год., съсобственик на *** идеална част от всеки един от описаните в нотариалния акт имоти. Моли да му бъде разрешено от съда да получи в дял в съсобственост с майка си и сестра си нива с площ от ***** дка, находяща се в местността “****”, в землището на гр. ********, имот № ******, нива с площ от ****** дка, находяща се в местността “******************” в землището на гр. ********, имот № ****** и нива с площ от ***** дка, находяща се в местността “********************” в землището на гр. ********, имот № ******.

Моли да му бъде разрешено и извършване на продажба на наследствената му част от недвижим имот, описан в молбата, а именно нива с площ от ***** дка, находяща се в местността “****”, в землището на гр. ********, имот № ******, за сумата от ***** лева, като средствата ще се изразходват за обзавеждане на детска стая и закупуване на компютър на непълнолетното дете.

Дирекция "Социално подпомагане", гр. ******** не възразява да се уважи молбата както за разпореждане със земите посредством сключване на договор за доброволна делба, така и за продажбата на имота.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представеното заверено копие на удостоверение за раждане от ********** г., издадено от Община *******, въз основа на акт за раждане № ** от ********** г., е видно, че молителят е роден на ********** г. от майка Н.П.Ш. и баща Н.Н.Ш.

От молбата е видно, че непълнолетното дете живее в гр. ********, което определя компетентността на РС Първомай да разгледа молбата и се произнесе по нея, съгласно нормата на чл. 73, ал. 2 от СК.

От представения нотариален акт № **, том **, дело № ***/** год. на РС Първомай, скица и данъчна оценка, е видно, че Н.Ш. е признат за съсобственик по наследство от Д.Н.Ш. на *** броя земеделски земи, предмет на настоящата молба. В нотариалния акт не са записани квотите на всеки един от съсобствениците, но с оглед на твърденията на молителя следва да се приеме, че са равни, а и това следва от липсата на посочени квоти. Представен е проект за договор за делба, от който е видно, че не са накърнени наследствените права на непълнолетния и следва да му бъде дадено разрешение за прекратяване на съсобствеността чрез сключване на договор за доброволна делба с останалите съсобственици по представения нотариален акт. В очевидна полза на детето е прекратяване на съсобствеността, с оглед бъдещото ползване и разпореждане със собствеността. Няма пречка, при постигнатото съгласие, да бъде разрешено на непълнолетния да получи в дял в съсобственост земеделските земи със своята майка и сестра.

В настоящото производство, с оглед неговия охранителен и едностранен характер, съдът преценя доказателствата, представени от молителите и техните твърдения, посочени в молбата. Съдът приема за коректни твърденията на молителя за начина на разходване на средствата при желаната продажба на неговата идеална част от недвижимия имот. Съдът преценя, че получаване на посочената цена на земеделската земя ще бъде в полза на детето, за което следва да даде разрешение за продажба на наслествената му част.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за издаване на исканото разрешение за основателна, с оглед твърдените обстоятелства и представени доказателства.

Ето защо и на основание чл. 73, ал.2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Разрешава на П.Н.Ш., с ЕГН: **********, със съгласието на майка си Н.П.Ш., с ЕГН: **********, при доброволна делба на земеделски земи, описани в нотариален акт № **, том **, от ********** год. на РС ********, да получи в общ дял с Н.П.Ш. и Е.Н.Ш., следните имоти: нива с площ от ***** дка, находяща се в местността “****”, в землището на гр. ********, имот № ******, нива с площ от ****** дка, находяща се в местността “******************” в землището на гр. ********, имот № ****** и нива с площ от ***** дка, находяща се в местността “********************” в землището на гр. ********, имот № ******, всички по плана за земеразделяне на град ********.

Разрешава на П.Н.Ш., с ЕГН: **********, със съгласието на майка си Н.П.Ш., с ЕГН: **********, да продаде съсобствената си част от недвижим имот – нива с площ от ***** дка, ***** категория, в местността “****”, съставляваща имот с пълен имотен № ***********, по плана за земеразделяне на гр. ********, общ. ********, при граници и съседи: № ****** – нива на **************************, № ****** – предпазна дига на Община ********, № ****** – нива на ************************** и № ****** – полски път на Община ********, цялата за сума не по-малко от ***** лева.

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                              Районен съдия: (п)

 

 

 

ЕК / МЗ