П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 16.09.2008 година.

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито заседание на шестнадесети септември 2008 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Елена Калпачка

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

сложи на разглеждане гражданско дело № 205 по описа за 2008 година, докладвано от Председателя.

Заседанието се открива.

На именното повикване в 09:00 часа:

Ищцата – редовно призована, явява се лично и с адвокат С., с пълномощно по делото.

Ответникът – нередовно призован, явява се лично и с адвокат Н. от Адвокатска колегия – София, с пълномощно от днес.

 

По хода на делото:

 

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

Адв. Н.: Да се даде ход на делото. Не възразяваме за нередовно призоваване.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на делото.

 

Адв. С.: Поддържаме исковата молба. Моля да приемете приложените към нея доказателства, както и доказателството, което представихме в по- късен момент. Запознахме се с доказателствата, представени от ответната страна. Намирам, че представеният договор за застраховка е неотносим към делото. Макар и от него да се извлича информация, че това е договор в полза на непълнолетния Т., но това е сделка сключена от бащата И., която по свое желание той може да прекрати, като издръжката не може да се компенсира с други бъдещи евентуални договори.

Не оспорваме представеното удостоверение за раждане на друго дете на ответника. За нас той не е известен като факт и сме склонни да приемем представеното доказателство.

Прави впечатление, че застрахователният договор за едното дете е сключен от датата на раждане, докато за другото дете е от миналата година.

Това са пожелателни разходи, те не са задължителни.

Запознахме се с представените данъчни декларации. Тъй като удостоверенията, които ние сме искали, може би ще донесат като информация на съда същите факти, сме склонни и се отказваме от събиране на допълнителни доказателства чрез удостоверения от НАП и НОИ.

Освен това, държим да бъдат разпитани допуснатите за днешно съдебно заседание двама свидетели.

Запознахме се с отговора на исковата молба.

 

Адв. Н.: Поддържаме становището ни по исковата молба. Оспорваме по размер предявения иск. Оспорваме това, че моят доверител не полага никакви грижи за детето. Моля да приемете приложените към становището ни доказателства. Считаме, че същите са относими към делото, тъй като издръжката за едно дете се определя както от неговите нужди, така и от възможностите на задължения да плаща същата. Със застрахователните полици –от тях ще се ползваме дотолкова, ще доказваме, че доверителя ми полага някаква грижа за детето по отношение на това, че му е направил застраховка и внася определена сума, която също е разход. Не съм съгласен със становището, че застрахователната премия може да се тълкува като пожелателен елемент, тъй като видно от представените документи, той внася всеки месец тази осигуровка, има и клаузи на договора, които са приложени, а и всеки съвременен човек си прави такава застраховка, която може да го ползва в определен момент.

По отношение на второто дете – законът е категоричен, че при обследване на всички доказателства следва да се имат предвид такива факти, тъй като това се отразява върху доходите на моя доверител.

По отношение на свидетелите – ако допуснете до разпит такива, моля да допуснете по един свидетел. Ние водим един свидетел. Претендираме за плащане на издръжка, начиная от датата на съдебното заседание.

Правим предложение - тъй като това дело е в интерес на детето, съгласни сме да плащаме сумата от 70 лева от датата на съдебното заседание и да осигурим необходимата мебелировка на детето.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представените писмени доказателства от страните.

ПРИКАНВА страните към спогодба.

 

Адв. С.: Склонни сме да приемем предложението на ответната страна за заплащане на издръжка в размер на 70.00 /седемдесет/ лева месечно, ведно със законните последици от неизпълнението, за детето И.Г.О., начиная от датата на съдебното заседание – 16.09.2008 година, както и сумата от 350.00 /триста и петдесет/ лева, представляваща издръжка за минало време, платима както следва: 300.00 /триста/ лева на 16.09.2008 година и 50.00 /петдесет/ лева при изплащане на първата месечна издръжка.

Ищца С.Г.: Съгласна съм с предложението на адвокат С..

Адв. Н.: Приемаме така формулираното споразумение за заплащане на издръжка от 70.00 /седемдесет/ лева месечно, начиная от днес, както и сумата от 350.00 /триста и петдесет/ лева, представляваща издръжка за минало време, платима както следва: 300.00 /триста/ лева на 16.09.2008 година и 50.00 /петдесет/ лева при изплащане на първата месечна издръжка.

 

Ответник И.О.: Съгласен съм с така формулираното споразумение.

 

Съдът счита, че в интерес на страните е да бъде одобрено постигнатото споразумение, което не противоречи на закона и морала и е в интерес на малолетното дете, поради което съдът следва да одобри така постигнатата между страните спогодба и прекрати настоящото производство.

Съдът счита, че споразумението следва да има следния окончателен вид:

 

С.Т.Г. с ЕГН: **********,*** А, като майка и законен представител на малолетния Т.И.О. с ЕГН: **********, и И.Г.О. с ЕГН: **********,***, се споразумяха за следното:

И.Г.О. с ЕГН: **********,***, СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАЩА на С.Т.Г. с ЕГН: **********,*** А, като майка и законен представител на малолетния Т.И.О. с ЕГН: **********, сумата от 70.00 /седемдесет/ лева месечна издръжка за детето, начиная от 16.09.2008 год. до настъпване на причини за прекратяването и изменението й ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

И.Г.О. с ЕГН: **********,***, СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАТИ на С.Т.Г. с ЕГН: **********,*** А, като майка и законен представител на малолетния Т.И.О. с ЕГН: **********, сумата от 350.00 /триста и петдесет/ лева, представляваща дължима издръжка за периода от 16.07.2007 год. до 16.09.2008 год., платима както следва: 300.00 /триста/ лева на 16.09.2008 год. и 50.00 /петдесет/ лева, платима в едномесечен срок от днес.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Адвокат С.: (п)

 

Ищца С.Т.Г.: (п)

 

Адвокат Н.: (п)

 

Ответник И.Г.О.: (п)

 

СЪДИЯ: (п)

 

 

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА така постигнатата спогодба.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 205 по описа на Районен съд – Първомай за 2008 година.

Определението в частта за прекратяване на производството подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ПОС.

 

Протоколът изготвен  в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:00 часа.

 

 

 

                                                                                    Председател: (п)

 

 

                                                                                         Секретар: (п)

 

 

 

ЕК / МЗ