О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 31.03.2009 год.

 

           Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на тридесет и първи март през две хиляди и девета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена  Калпачка

при секретаря

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 190 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е иск на основание чл. 109, ал. 1 от ЗС.

            Ищецът твърди, че ответникът му пречи да упражнява правото си на собственост върху наследствена земеделска земя – нива с площ от 1,385 дка, пета категория, в местността „Кошитско Юртвето”, имот № 029029, по плана за земеразделяне на кв. Дебър. Твърди, че ответникът претендира постройката на ищеца да попада в негово място и да иска да бъде съборена, с което му пречи да упражнява правото си на собственост. Моли ответникът да бъде осъден да се въздържа от всякакви действия и посегателства върху имота му.

            Исковата молба е била оставена без движение до конкретизиране на петитума на исковата молба с посочване на действията, които желае съда да осъди ответника да преустанови, с разпореждане от 29.07.2008 год. /л. 13/.

            В писмена молба от 19.08.2009 год. /л. 32/ ищецът е посочил, че ответникът му пречи да ползва имота си с непрекъснатите си претенции и скандали, заплашвал него и синът му Д., навлизал в частта от имота, за която претендирал да е негова. Петитум на исковата молба не е формулиран, съобразно указанията на съда, дадени в разпореждане от 29.07.2008 год. Делото е насрочено за съдебно заседание.

            В съдебно заседание от 06.10.2008 год. ход на делото не е даден, исковата молба отново е била оставена без движение до посочване на конкретни действия, с които е било попречено на ползването на имота и формулиране на съответно искане към съда за преустановяването им. В отговор с писмена молба е посочено, че ответникът навлиза в частта от имота, която претендира да е негова, вдига непрекъснати скандали, заплашва със събаряне на постройката му, поражда конфликтни ситуации, подава всевъзможни жалби и молби, с цел да затрудни ищеца да ползва имота си. Формулиран е петитум, с който е поискано да бъде осъден ответника да се въздържа от следните действия: „да спре да навлиза в имота ми, да вдига скандали, да ме заплашва със събаряне на постройката, и посегателства върху имота ми…” Съдът е оставил повторно без движение исковата молба до посочване на това каква площ от имота се владее от ответника, с площ и граници, с оглед квалификацията на иска, съобразно релевантните твърдения за факти и обстоятелства, което е задължение на съда. Посочено е, че обстоятелството, че „вдига скандали”, „заплашва със събаряне на постройка”, подава жалби и молби, доколкото не касаят упражняване на конституционно право, не засягат упражняване на правото на собственост, а нарушаване на обществения ред и спокойствие, поради което и са ирелевантни към настоящото гражданско производство. В изпълнение на указанията е подадена молба, в която е описано, че ответникът навлиза в североизточната част от имота, на границата между него и имота на ответника, на площ от 30 кв. м.

            Делото е насрочено в съдебно заседание на 11.02.2009 год., където с доклада по делото съдът е квалифицирал иска като такъв по чл. 108 от ЗС и поради неявяването на ищеца е оставил отново без движение исковата молба до посочване на петитум, съобразно твърденията за ползване на частта от имота му, или посочване на обстоятелства, съобразно формулирания петитум, при несъгласие с доклада на съда.

            С писмена молба, без препис за ответника, ищецът е заявил, че ответника не владее част от имота му. Твърди, че същия навлиза в него и му пречи да ползва постройката си. Други обстоятелства за тези твърдени действия не са посочени, съобразно указанията на съда. Отново се иска от съда да осъди ответника да се въздържа от всякакви действия върху следния недвижим имот: нива с площ от 1,385 дка, пета категория, в местността „Кошитско Юртвето”, имот № 029029, по плана за земеразделяне на кв. Дебър, като престане да навлиза в североизточната част от имота.

            Ето защо, съдът счита, че не са изпълнени указанията на съда за конкретизиране на обстоятелствата, на които ищецът основава искането си, въпреки многократното оставяне без движение на исковата молба, поради което и съдържанието на исковата молба е останало непълно. Поради изложеното и на основание чл. 129, ал. 4, във вр. С ал. 3, във вр. С чл. 127, ал.1, т. 4 от ГПК следва производството по делото да бъде прекратено, а исковата молба върната.

            Водим от горното, съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 190/2008 год. по описа на РС Първомай, образувано по иск на Е.П.Д.,***, срещу Д.Г.Г.,***, с правно основание чл. 109 от ЗС, и връща исковата молба.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаване на определението и връчването му на страните.

 

СЪДИЯ:  /п/

ЕК/НК