О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на осемнадесети юни през две хиляди и осма година, в състав

                                                                      

Съдия: Елена Калпачка

 

разгледа докладваното от председателя ч. гр. д. № 189 по описа на съда за 2008 год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Молба на основание чл. 73, ал. 2 от СК.

Молителят М.К.Д., с ЕГН: **********,***, като майка и законен представител на малолетното дете Я.В.Д., с ЕГН: **********, моли съда да издаде разрешение за продажба на МПС – лек автомобил марка ********, модел *** **, **********, рег. № ** **** ** рама *****************, двигател № **************, притежаван в съсобственост с малолетното дете, като средствата от продажбата да ползват за задоволяване на нужди на детето.

Дирекция "Социално подпомагане", гр. Първомай не възразява да се уважи молбата на майката, която е заявила нужда от разпореждане с автомобила с оглед невъзможност за ползване и поддръжка на същия.

Сезиран от настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

От представеното заверено копие на удостоверение за раждане от ********** г., издадено от Община Пловдив, въз основа на акт за раждане № ******************** г., е видно, че Я.В.Д. е родена на ********** г. от майка М.К.Д., молителка в настоящото производство, и баща В.Н.Д.. От представеното препис-извлечение от акт за смърт на бащата е видно, че е починал на 03.04.2008 год., а от представеното удостоверение за наследници, че негови наследници са молителката, дъщеря им и навършилият пълнолетие техен син. От представеното заверено копие от талон на лек автомобил е видно, че е закупен на името на В.Н.Д. и регистриран на 20.12.2007 год. Представено е и заверено копие на удостоверение за граждански брак от ********** год. на ОНС ******, от което е видно, че автомобилът е бил закупен по време на брака на родителите на малолетниото дете Я.В.Д., като след смъртта на баща си тя се явява негов наследник и съответно съсобственик на лекия автомобил. Съгласно ЗН и представените по делото писмени доказателства, съсобствената идеална част от лек автомобил марка ********, модел *** **, **********, ***. ************, рама *****************, двигател № **************, за Я.В.Д. е в размер на 1/6 идеална част.

Разпоредбата на чл. 73, ал. 2 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето им, само при нужда или очевидна тяхна полза. Предвид характера на производството съдът преценя само представените доказателства от молителите и техните твърдения, изложени в молбата.

Съдът взе и становище на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Първомай, на осн. чл. 21, т. 14, във вр. с чл. 10, ал. 1 от Закона за закрила на детето, което е в полза на исканата продажба, за която е посочено, че няма да накърни интересите на детето.

Съдът счита, че действително продажбата, съответната част от средствата от която ще бъдат изразходвани за задоволяване на нужди на малолетното дете, няма да накърни интересите на детето и ще бъде в негов изключителен интерес, с оглед това, че стойността на автомобила намаля с течение на времето.

           Защитата интересите на детето налага родителят да даде отчет за извършеното разпореждане с автомобила, съсобствен с детето, съответната част от средствата от който са ползвани за задоволяване на негови нужди, в месечен срок от продажбата.

Предвид гореизложеното, съдът намира молбата за основателна, с оглед обстоятелствата, че е налице определена нужда от издаване на исканото разрешение и евентуалното му издаване е в очевидна полза на малолетното дете на молителите.

 

Ето защо и на основание чл. 73, ал. 2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Разрешава на М.К.Д., с ЕГН: **********,***, като майка и законен представител на малолетното дете Я.В.Д., с ЕГН: **********, да продаде съсобствения с детето, при квоти 4/6 за молителката, 1/6 за детето и 1/6 за пълнолетния Н.В.Д., лек автомобил марка ********/ модел *** **, **** *****, рег. № **********, рама *****************, двигател № **************.

 

Задължава М.К.Д., с ЕГН: **********,***, като майка и законен представител на малолетното дете Я.В.Д., с ЕГН: **********, в едномесечен срок от продажбата на автомобила да уведоми съда съответната част от средствата за задоволяване на какви нужди на детето са ползвани.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                                                                                                      Съдия: (п)

 

 ЕК /  ТП