П Р О Т О К О Л

гр. Първомай, 17.11.2008 година.

                                      

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети ноември 2008 година с:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при секретаря: Таня Петрова

сложи на разглеждане гр. д. № 185 по описа за 2008 година, докладвано от председателя.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

Ищецът, редовно призован, налице.

За ответника се явява адвокат Б. с пълномощно по делото.

 

По хода на делото:

 

Ищецът А.: Да се гледа делото.

Адвокат Б.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на делото.

Съдът прикани страните към спогодба.

 

Ищецът А.: Няма изгледи за спогодба.

Адвокат Б.: Практически няма как да постигнем спогодба с ищеца.

 

Съдът счита, че доброволно уреждане на спора извънсъдебно или постигане на съдебна спогодба на този етап не е възможна, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Делото се докладва.

Постъпила е искова молба от Д.И.А., на основание чл. 58 от ЗК, с която моли да бъдат отменени като незаконни взетите на общо събрание на ППЗК “Драгойна” (в ликвидация) решения, проведено на 15.05.2008 година. Спорът е за законосъобразността на взети решения на общо събрание на ответника.

Спорът е за законосъобразността на взети решения на общо събрание на ответника. Ищецът твърди, че са налице нарушения на ЗК при провеждане на събранието, което от своя страна влече незаконосъобразност на всички решения, взети от органа на кооперацията. Съгласно чл. 154, ал. 1 от ГПК всяка страна е длъжна да установи фактите, на които основава своите искания или възражения. Ищецът следва да проведе пълно главно доказване за фактите за провеждане на общо събрание на кооперацията и нарушенията на закона, при които е проведено.

Представена е “извадка от протокола” от проведеното събрание, чиито решения се атакуват. Представеното писмено доказателство не може да се ползва като доказателство за провеждане на събранието, нито за взетите на него решения, тъй като липсват каквито и да са подписи на лицата, които следва да са го изготвили, както и заверка на преписа, която да придаде характер на свидетелстващ документ на представеното писмено доказателство. Указва на ищеца, че не сочи доказателство за факта на проведеното общо събрание и взетите на него решения и, че не сочи доказателства за твърдените нарушения – липса на решение за провеждане на общо събрание и несъответствие на взетите решения с дневния ред.

 

Ищецът А.: Не се отказвам от молбата. Отказвам се от свидетеля.

Нямам други доказателства.

Адвокат Б.: Поддържам становището в отговора.

Моля съда да постанови присъединяване на настоящото дело към предходното гражданско дело гр. д. № 196 / 2008 г., въпреки че няма идентичност по отношение на ищеца, предмета на делата е един и същ и ответникът е един и същ, затова моля поради връзка между делата да бъдат присъединени в едно производство, по което съдът да издаде общо решение Всички доказателства, които са приети в разгледаното гр. д. № 196 / 2008 г., желаем да ползваме в настоящото. Други доказателства нямаме, поради което за постигане на процесуална икономия, моля да присъедините настоящото дело към гр. д. № 196 / 2008 г., ако не уважите това искане, моля да допуснете до разпит, призования в предходното дело свидетел, както и да ми дадете възможност да представя писмени доказателства.

Ищецът А.: Да бъдат гледани двете дела заедно.

 

Съдът счита, че следва да приложи разпоредбата на чл. 213 от ГПК в РС Първомай има образувани две дела с идентичен предмет, касаещи законосъобразност на двете решения на проведено ОС на ППЗК “Драгойна” (в ликвидация) с. Драгойново на 15.05.2008 г. Действително служебно е известно на съда заведеното гр. д. № 196 / 2008 г., което е разгледано непосредствено преди настоящото в съдебно заседание. По него са събрани писмени доказателства, и е разпитан свидетел, който желае ответникът да ползва в настоящото дело.

Съдът счита, че са налице основанията за присъединяване на делата, които да се съединят в едно общо производство, по което съдът да произнесе с общо решение. Не е налице идентичност на страните, но предмета е един и същ, поради което и е необходимо да бъде постановено едно решение и по двете производства, още повече, изхождайки от нормата на чл. 58, ал. 2 от ЗК.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Присъединява гр. д. № 185 / 2008 г. към гр. д. № 196 / 2008 г. на основание чл. 213 от ГПК, като производството по делото ще продължи под номер 196 / 2008 година.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:50 часа.

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

ЕК / ТП