О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 30.06.2008 год.

 

Първомайски районен съд, първи съдебен състав, в закрито заседание на тридесети юни през две хиляди и осма година, в състав:

 

Съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 185 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск на основание чл. 58 от Закона за кооперациите.

Ищецът Д.И.А. оспорва решение на общото събрание на ППЗК “Драгойна” /в ликвидация/, с. Драгойново, общ. Първомай, от 15.05.2008 год., с което според него са избрани нови членове на ликвидационния съвет и нов председател на ликвидационния съвет.

Ищецът, видно от представеното удостоверение за актуална съдебна регистрация и решения на ОС Пловдив е избран за представител на кооперацията в процеса на ликвидацията с решение № 05.01.2005 год. по ф. д. № 6876 / 1992 год. по описа на ПОС и е представляващ ответника.

От представения препис от протокол на ОС на кооперацията в ликвидация от 15.05.2008 год. е видно, че е взето решение да се направи предложение до Окръжен съд за освобождаване на Ликвидационния съвет, заедно с представителя на кооперацията в ликвидация, като се предложат нови членове и представител.

Исковата молба е оставена два пъти без движение до посочване на лице, което да представлява кооперацията, тъй като е налице спор между кооперацията и нейния представляващ в процеса на ликвидация, определен от ПОС по цитираното фирмено дело, и не е посочено лице, което да представлява кооперацията при спор с определеният й представител.

В срок е постъпил отговор от ищеца, в който е посочено, че според него, по смисъла на чл. 25 от ЗК лице, което да представлява кооперацията в настоящия случай е Д.Г.Ц., който, според ищеца, е избран за председател на ликвидационния съвет, като той има право и задължение до внесе документите за пререгистрация, тъй като е новият представляващ кооперацията. Според ищеца не би могъл да защити себе си и кооперацията, защото новите членове на ликвидационния съвет твърдят, че те са управляващи кооперацията.

Съдът счита, както е посочил и в разпореждането за оставяне на исковата молба без движение, че искът е недопустим тъй като е налице спор между кооперацията и нейният представляващ и искът е насочен към кооперацията, като е посочен представител Д.Г.Ц. – лице без представителна власт, поради което и искът се явява недопустим.

Съдът счита, че не е налице нов избор на представляващ кооперацията ликвидатор, и не е посочено лице, което е избрано да представлява кооперацията при спор с нейния представител, а, видно от представената незаверена извадка от протокол на ОС на кооперацията, е взето решение да се направи предложение пред органа, назначил ликвидаторите, да бъдат променени те. Това решение не влияе по никакъв начин на правомощията на назначения от съда представляващ кооперацията и назначените ликвидатори. Съгласно ЗК само органа, който е назначил ликвидаторите може да ги замени с други лица. Именно той ще прецени допустимостта и необходимостта от такава промяна, както и легитимацията на лицата, които биха я поискали. В това производство тези въпроси са вън от компетентността на настоящия съд.

Поради изложените мотиви съдът счита производството за недопустимо, поради което следва да бъде прекратено.

Ето защо съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело 185/08 год. по описа на РС Първомай и връща исковата молба.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ОС Пловдив, в 7 дневен срок от получаване на съобщението за настоящото определение от ищеца.

 

Съдия: (п)

 

ЕК / ТП