О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Първомай, 10.04.2008 год.

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, I състав, в закрито съдебно заседание на десети април през две хиляди и осма година, с

 

Председател: НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ

 

като разгледа докладваното от съдията ч. гр. д. № 162 по описа на съда за 2008 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на  чл. 73, ал. 2 от СК.

Образувано е по молба на М.К.Д., ЕГН: ********** ***, като майка и законна представителка на малолетното дете Я.В.Д., ЕГН: **********  и Н.В.Д., с ЕГН: ********** ***, - непълнолетен със съгласието на майка  си М.К.Д., ЕГН:********** ***, с която се иска издаване на разрешение – при хипотезата на чл. 73,  ал. 2, за издаване на разрешение  за закриване на банковите сметки на починалия им наследодател – В.Н.Д. в Прокредит банк АД с № BG37PRCB92301022978412 и на името на фирмата му “КАКАДУ 97” ЕООД с № BG77PRCB92301018418110.

Производството по чл. 73 ал. 2 СК е охранително. Компетентен да се произнесе е районният съд по местожителството на молителя, като съдебният акт е определение на безспорна съдебна администрация.

Представени са заверени преписи от удостоверение за раждане от № 135512 от  02.09.1996 год. и № 028242 от 11.05.1990 год., УН№ 27/07.04.2008 год. на Кметство с. Поповица, разрешение на ОС “СП” – Първомай от 10.04.2008 год. и удостоверение за актуално състояние на ЕООД КАКАДУ 97 ЕООД. С молбата са представени и заверени копия на издадени Прокредит банк номера на банкови сметки, на които обаче не са посочени титулярите им.

Представено е и становище от АСП-ДСП – Първомай, с което се изразява положително становище за предстоящото закриване на сметките,което няма да накърни правата и интересите им.

Настоящият съдебен състав намира, че молбата е основателна само в една от своята част, а именно досежно закриване на банковата сметка на починалия им наследодател – В.Н.Д. в Прокредит банк АД с № BG37PRCB92301022978412 /макар да липсват доказателства, че именно това е сметката на негово име/. Независимо от това факт е, че В.Д. е починал и неговите наследници имат право съгласно чл. 5 и чл. 9 от ЗН да се разпореждат с паричните му влогове в съответните идеални части. Ето защо и в тази част молбата на основание чл. 73 ал. 2 от СК е основателна и ще бъде уважена. По отношение на искането за закриване на банковата сметка на дружеството ЕООД КАКАДУ 97, обаче искането е неоснователно и като такова следва да се отхвърли. Съществуват различия в начина на наследяване на имуществото на починалия В.Д. като физическо лице и на наследяването на дружествените му дялове от търговското дружество по смисъла на ТЗ. Макар молителите да имат право да наследят дружествените му дялове,това следва да стане по съответния предвиден за това ред в ТЗ, а именно чрез поемането им от съпругата му, а след навършване на пълнолетие от сина Н. на 28.04.2008 год. и от него. По отношение на дъщерята Я. – понастоящем тя не може да поеме дружествените дялове на починалия си баща в съответните идеални части, тъй като е малолетна, поради което и следва след пререгистрацията на дружеството да се проведе общо събрание на съдружниците, които да определят как да й се изплати дружествения дял. Дотогава със сметките на дружеството не могат да се извършват разпореждания, тъй като едноличната собственост на починалия на дружествените дялове, не означава автоматично наследяване от неговите наследници, в това число и на правото да се разпореждат с банковите сметки на дружеството. Ето защо и молбата в тази част следва да се остави без уважение. 

Водим от горното, Съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

РАЗРЕШАВА  на М.К.Д., ЕГН: ********** ***, като майка и законна представителка на малолетното дете Я.В.Д., ЕГН: **********  и Н.В.Д., с ЕГН: ********** ***, - непълнолетен със съгласието на майка  си М.К.Д., ЕГН: ********** *** да закрие  банковата сметка на починалия им наследодател – В.Н.Д. в Прокредит банк АД с № BG37PRCB92301022978412.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ  молбата на М.К.Д., ЕГН: ********** ***, като майка и законна представителка на малолетното дете Я.В.Д., ЕГН: **********  и Н.В.Д., с ЕГН: ********** ***, - непълнолетен със съгласието на майка  си М.К.Д., ЕГН: ********** *** за издаване на разрешение за закриване на  банковата сметка на името на фирмата на В.Н.Д. - “КАКАДУ 97” ЕООД с № BG77PRCB92301018418110 в Прокредит Банк АД, като неоснователна.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок с частна жалба по реда на ГПК пред ПОС от съобщението на до страните и връчването му, eдинствено в отхвърлителната му част.

                                                                                             

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

НА / ТП