О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Първомай, 03.04.2008 год.

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, I състав, в закрито съдебно заседание на трети април през две хиляди и осма година, с

 

Председател: НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ

 

като разгледа докладваното от съдията ч. гр. д. № 159 по описа на съда за 2008 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл. 73, ал. 2 от СК.

Образувано е по молба на А.Х.А., с ЕГН: **********,*** – непълнолетен със съгласието на баща си Х.А.Х., с ЕГН: **********,***, с която се иска издаване на разрешение – при хипотезата на чл. 73,  ал. 2, за продажба на собствения му недвижим имот, находящ се в гр. Първомай, представляващ дворно място от 450 кв. м. заедно с построените в него едноетажна жилищна сграда със застроена площ 67,7 кв. м., пристройка със застроена площ 7,9 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ 24 кв. м., представляващ УПИ -**** от кв. *** по плана на гр. Първомай.

Производството по чл. 73 ал. 2 СК е охранително. Компетентен да се произнесе е районният съд по местожителството на молителя, като съдебният акт е определение на безспорна съдебна администрация.

Представени са заверени преписи от Решение от 29.08.2002 год. по бр. д. № 22/ 2002 год. на Първомайски районен съд, и удостоверение за раждане от 08.06.2004 год. С молбата са представени и доказателства, че описаният по-горе недвижим имот е придобит  чрез покупко-продажба обективирана в нотариален акт № **, том **, рег. **** /н. д. № ***/**** год. на Нотариус с район на действие Първомайски РС.

Представена е данъчна оценка, видно от която стойността на целия имот е 5785,60 лв. В молбата се заявява, че имотът ще се продаде за сумата от 6 000 лева. Представено е и становище от АСП-ДСП-Първомай, с което се изразява положително становище за предстоящата продажба на имота на непълнолетния А.Х.А.. Съдът също така намира, че са налице предпоставките на чл. 73 ал. 2 от СК и продажбата ще бъде използвана за задоволяване на негови нужди – обстоятелство, което е благоприятно за него, поради което и намира, че молбата следва да бъде уважена.

Водим от горното, Съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

РАЗРЕШАВА на А.Х.А., с ЕГН: **********,*** – непълнолетен със съгласието на баща си Х.А.Х., с ЕГН: **********,*** да продаде собствения си недвижим имот, находящ се в гр. Първомай, представляващ дворно място от 450 кв. м. заедно с построените в него едноетажна жилищна сграда със застроена площ 67,7 кв.м., пристройка със застроена площ 7,9 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ 24 кв.м., представляващ УПИ **-****, от кв. *** по плана на гр. Първомай, за сумата не по малко от 6000 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

                                                                                             

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

НА / ТП