О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Първомай, 04.03.2008 год.

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, I състав, в закрито съдебно заседание на четвърти март през две хиляди и осма година, с

 

Председател: Калин Кунчев

 

като разгледа докладваното от съдията ч.гр.д. № 143 по описа на съда за 2008 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.118, ал.1, вр с чл.73, ал.2 от СК.

Образувано е по молба на М.П.П., с ЕГН: **********,***, в качеството й на настойник на поставения под пълно запрещение А.И.Н., с ЕГН: **********,***, с която се иска издаване на разрешение – при хипотезата на чл.73,  ал.2, вр. с чл.118 от СК, за продажба на наследствения му дял - 1/6 ид.част от недвижим имот, находящ се в с.Буково, обл.Пловдивска, представляващ дворно място от 620 кв.м. заедно с построените на него жилище и стопанска сграда, представляващ УПИ ХI-***, ***, в кв.** по плана на с.Буково, обл.Пловдивска. Твърди се, че продажбата ще бъде в изключителен интерес на запретения й син А.И.Н. и продажната цена ще се използва за задоволяване на негови нужди. Моли се и за негов особен представител, който да го представлява при сключване на сделката да бъде назначен адвокат И. от АК Пловдив.

Производството по чл.73 ал.2, във вр. с чл.118, ал.2 СК е съдебно административно. Молител по него е настойникът на поставения под пълно запрещение. Компетентен да се произнесе е районният съд по местожителството на молителя, като съдебният акт е определение на безспорна съдебна администрация.

Представени са заверени преписи от Решение от 24.03.2003 год. по гр.д. № 2193/ 2002 год. на Пловдивски окръжен съд, с което А.И.Н. е поставен под пълно запрещение и Удостоверение от органа по настойничество и попечителство при Община Първомай, видно от което е, че молителката е била назначена за негов настойник. С молбата са представени и доказателства, че описаният по-горе недвижим имот е придобит по наследство от М.П. и от двамата й сина – Удостоверение за наследници на И.Н.П. и Нотариален акт за собственост на недвижим имот по обстоятелствена проверка, придобит по наследство, делба и давностно владение – на името на наследодателя им /в заверени преписи/.

Така създадената съсобственост върху наследения имот, молителката и като настойник на поставения под пълно запрещение нейн син желае да бъде прекратена чрез продажбата му, за извършването на която е необходимо разрешението на съда. За да се даде такова пък, следва да се установи, че нуждите на запретения налагат това отчужда-ване и че от него той ще има очевидна полза.

Съсобствеността и наследствените дялове в случая са безспорно установени, по-ради което и съдът приема, че Н. действително притежава 1/6 ид.част от имота.

Представена е данъчна оценка, видно от която стойността на целия имот е 998. 10 лв. Стойността на дела на Н. съответно е 166.35 лв. В молбата се заявява, че имотът ще се продаде на И.А.Н. за сумата от общо 2 000 лева, или  333.40 лв. за неговата 1/6 ид.част. Съдът приема за коректно твърдението, че получена-та парична равностойност на дела на запретения ще бъде използвана за задоволяване на негови нужди – обстоятелство, което е благоприятно за него, поради което и намира, че продажбата на наследствения дял на А.И.Н. от описания по-горе недвижим имот е необходима и ще бъде в очевидна негова полза. Предвид това, молбата следва да бъде уважена.

Предвид твърдяното противоречие между интересите на настойника М.П. и тези на напълно запретения, на основание чл.16, ал.6 от ГПК, следва да се назначи особен представител, за какъвто се предлага адвокат И.С.Д., с ЕГН: **********, вписан в Адвокатска колегия гр.Пловдив, който да представлява А.И.Н. при продажбата на имота.

Водим от горното, Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

РАЗРЕШАВА да се продаде собствената на поставения под пълно запрещение А.И.Н., с ЕГН **********,***, 1/6 идеална част от придобития по наследство от баща му И.Н.П. недвижим имот, находящ се в с.Буково, обл. Пловдивска, представляващ дворно място от 620 кв.м. заедно с построените на него жилище и стопанска сграда, представляващ УПИ ХI-***, ***, в кв.** по плана на с.Буково, обл.Пловдивска, на И.А.Н., с ЕГН: **********,***, за сумата от 333.40 лв.

НАЗНАЧАВА адвокат И.С.Д., ЕГН **********, от АК Пловдив, за особен представител на поставения под пълно запрещение А.И.Н., с ЕГН **********,***, който да го представлява при сключването на горната сделка.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: (п)

 

КК / ТП