О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

            Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на единадесети ноември през две хиляди и осма година с

                                                                       

Председател: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 114 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е иск за делба на съсобствен имот.

            В съдебно заседаниe исковата молба е оставена без движение до посочване на основанието за възникване на съсобствеността и доказателства за това. Даден е двуседмичен срок на ищеца да посочи доказателства за възникналата съсобственост върху имота, като му е било издадено и съдебно удостоверение, въз основа на което да се снабди с друго такова, от което да е видно дали е налице съсобственост върху имота и основанието за възникването и.

            Ищецът е бил представляван от пълномощник, който е бил в съдебно заседание, поради което срокът е започнал да тече от съдебно заседание. Срокът за изправяне на нередовността в исковата молба е изтекъл на 22 октомври 2008 година, а доказателствата не са представени.

Поради изложеното делото следва да бъде прекратено и оставената без движение молба следва да се върне на ищеца, тъй като нередовностите й не са изправени в срок. Следва да бъде осъден ищеца да заплати и държавна такса по чл. 9 от Тарифа № 1 за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, в размер на 25 лева. Това определение не е окончателно и може да се обжалва пред ПОС с частна жалба, в 7-дневен срок от получаването му.

Ето защо и на основание чл. 100, ал. 2 от ГПК /отм/, във вр. с пар. 2 от ПЗР на ГПК, съдът:

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 114/2008 год. по описа на РС Първомай, на основание чл. 100, ал.2 от ГПК /отм./ и връща исковата молбата.

ОСЪЖДА Г.И.К., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на 25 /двадесет и пет/ лева.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 7 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

СЪДИЯ: (п)

 

ЕК / ТП