О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Първомай, 29.01.2008 год.

 

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, I гр.с-в, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети януари през две хиляди и осма година, с

 

Председател: Калин Кунчев

като разгледа докладваното от съдията ч.гр.д.№ 60 по описа на съда за 2008г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.242 и сл. от ГПК.

Образувано е по молба на “Ти Би Ай Кредит” ЕАД, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.”Димитър Хаджикоцев” № 52-54, представлявано от пълномощник – юрисконсулт И.А.Т.. От Съда се иска да издаде в полза на молителя, на основание чл.237, б.”е” от ГПК, изпълнителен лист срещу М.А.М., с ЕГН: **********,***, за сумата от 520.54 лева / петстотин и двадесет лева и петдесет и четири стотинки/, дължима по запис на заповед от 28.09.2007г., платим на предявяване и предявен за плащане на същата дата, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на постъпване на молбата в Съда – 28.01.2008г. до окончателното й изплащане. Претендират се разноски и юрисконсултско възнаграждение.

Съдът, след преценка на представените към молбата доказателства, намира и приема за установено следното:

Представен е в оригинал запис на заповед от 28.09.2007г., с който издателят му М.М., се е задължил безусловно да заплати на молителя на предявяване сума в размер на 520.54 лева. Записът на заповед е предявен за плащане на 28.09.2007г., като предявяването е удостоверено с подпис на издателя върху ценната книга.

Съдът намира, че така представеният запис на заповед е редовен от външна страна и съставлява несъдебно изпълнително основание, съгласно чл.237, б.”е” от ГПК, удостоверяващо подлежащо на изпълнение вземане на молителя против лицето, срещу което се иска издаването на ИЛ.

Поради това искането следва да се уважи, като се издаде изпълнителен лист, при условията на чл.243 от ГПК, против издателя за сумата от 520.54 лева, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на постъпване на молбата в Съда – 28.01.2008г. до окончателното й изплащане.

Следва да се присъдят и разноските за настоящото производство – заплатена ДТ в размер на 10.41. лв. и юрисконсултско възнаграждение в размер на 40.00 лв.

Водим от горното, Съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ОСЪЖДА М.А.М., с ЕГН: **********,***,  да заплати на “Ти Би Ай Кредит” ЕАД, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.”Димитър Хаджикоцев” № 52-54, сумата от 520.54 лева / петстотин и двадесет лева и петдесет и четири стотинки/, дължима по запис на заповед от 28.09.2007г., платим на предявяване и предявен за плащане на същата дата, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на постъпване на молбата в Съда – 28.01.2008г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 50.41 лева разноски за настоящото производство.

На молителя да се издаде изпълнителен лист, за което и да се направи съответно отбелязване в ЗЗ.

Определението подлежи на изпълнение, но може да се обжалва в 7-дневен срок пред ПОС, който за молителя тече от деня на съобщаването му, а за длъжника – от получаване на призовката за доброволно изпълнение.

                        

                                                                                              СЪДИЯ: (п)

КК / АГ