О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 18.04.2008 год.

 

Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на осемнадесети април две хиляди и осма година, в състав:

                                                                        Съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 1 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

Предявени са обективно и субективно съединени искове по чл. 58 от ЗК.

По делото е представено удостоверение за актуална съдебна регистрация на ответната кооперация ЗПК “Тракия” с. Градина, обл. Пловдивска, според което, съгласно последното решение № 3770 от 10.06.2005 год. председател на кооперацията е допуснатия до участие в процеса С.С.М..

От представеното от ищеца решение на ПОС № 98/14.04.2006 год. по търг. дело № 235/2005, влязло в законна сила на 20.12.2007 год. е видно, че да отменени всички взети решения от общото събрание на кооперацията, проведено на 05.05.2005 год., а видно от представения по делото протокол от проведеното общо събрание, на него именно са избрани вписаните органи на кооперацията.

Действително вписването има конститутивно действие относно действието на решенията на общото събрание с които се избират управителните органи на кооперацията. От момента на вписването на решението може да произведе действие досежно избрания председател, УС и КС. За третите лица, неучастващи в производството по чл. 58 от ЗК и решението на ПОС има действие от вписването му. Но да се приеме, че то има действие от вписването му и по отношение на ответника би означавало да се дерогира силата на присъдено нещо на съдебното решение, което настоящия състав счита недопустимо. Ето защо се явява ненадлежно представена и ответната кооперация от лице, чиито избор за председател на кооперацията е отменен с влязъл в сила съдебен акт.

За процесуалната легитимация на лицата съдът е длъжен да следи служебно. Ето защо следва да отмени определението си от 14.04.2008 год. в частта му, в която се обявява делото за изяснено от фактическа страна, на основание чл. 195, ал. 2 от ГПК /отм./ и да остави исковата молба без движение до представяне на доказателства за пасивната процесуална легитимация на ответника, а именно кой е бил председател на кооперацията преди избора на нов УС, КС и председател на ЗПК “Тракия” с. Градина от 05.05.2005 год.

Ето защо и на основание чл. 100, ал. 3 във вр. с ал. 1 от ГПК /отм./, съдът:

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ определението си от 14.04.2008 год. по гр. дело № 1/2008 год. в частта му, в която обявява делото за изяснено от фактическа страна.

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба до представяне на доказателства за процесуалната легитимация на ответника – председател на ЗПК “Тракия” с. Градина преди избора на управителни органи от 05.05.2005 год.

Дава на ищеца едноседмичен срок от получаване на съобщението за отстраняване на нередовността в исковата молба, в противен случай исковата молба ще бъде върната.

Определението изготвено в закрито заседание.

 

Съдия: (п)

 

ЕК / ТП