О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 29.04.2008 год.

 

Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на двадесет и девети април две хиляди и осма година, в състав:

                                                                       

Съдия: Елена Калпачка

като разгледа гр. д. № 246 по описа на съда за 2007г.

за да се произнесе, взе предвид:

Предявени са обективно съединени искове за заплащане на наемни вноски и консумативи въз основа на сключен договор за наем между страните – “Алена – Р” АД гр. Първомай и ЕТ “Росица - Найден Бонев” с Искра. Представен е договор за наем от 04.09.2001 година. Липсва актуално свидетелство за регистрация на ищеца, тъй като представеното такова отразява състоянието на дружеството към 2005 год. Липсва и доказателство, че представителя на ищеца Г.С.Г., подписал процесния договор е от кръга на лицата, имащи право да представляват ищцовото дружество към момента на подписване на договора.

С протоколно определение от съдебно заседание на 16.04.2008 год. съдът е обявил делото за изяснено от фактическа страна. В срока за произнасяне, съдът констатира, че делото е останало неизяснено от фактическа страна, поради това, че исковата молба страда от нередовност, която следва съда да укаже на ищеца да отстрани. За процесуалната легитимация на страните съдът е длъжен да следи служебно, а по делото липсват доказателства за актуална регистрация на ищеца.

Ето защо на ищеца следва да бъдат дадени указания да представи доказателство за актуалната си търговска регистрация и доказателства за представителната власт на Г.С. Г. към 04.09.2001 год.

Поради изложеното съдът следва да отмени определението си от 16.04.2008 год., с което делото е обявено за изяснено от фактическа страна, а исковата молба следва да бъде оставена без движение и бъде определен седмодневен срок за отстраняването на описаното противоречие в исковата молба, в противен случай производството ще бъде прекратено, а исковата молба – върната, на основание чл. 100, ал. 2 от ГПК /отм./.

По изложените мотиви и на основание чл. 195 ал. 2 от ГПК /отм./, съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ определението си от 16.04.2008 г. за даване ход на делото по същество.

Оставя исковата молба без движение до представяне на доказателство за актуалната търговска регистрация на ищеца и доказателства за представителната власт на Г.С.Г. към 04.09.2001 год., в едноседмичен срок от получаване на препис от определението, в противен случай производството по делото ще бъде прекратено, а исковата молба върната.

 

Съдия: (п)

 

ЕК / ТП