П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 24.06.2009 година.

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и четвърти юни 2009 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Елена Калпачка

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

 

сложи на разглеждане гр. д. № 90 по описа за 2007 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива 09:50 часа:

Вместо ищците се явява адвокат И.Д., с пълномощно по делото.

Ответникът Т.Й.К. се явява лично и адвокат С.К.-М., с пълномощно по делото.

 

По хода на делото:

Адвокат Д.: Да се даде ход на делото.

Адвокат К.-М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Адвокат Д.: Госпожо Съдия, с ответника сме постигнали спогодба, по силата на която в общ дял на моите доверители – К.Й.А. и Б.С.А. се дава и те приемат да получат следния недвижим имот: Дворно място от 425 кв. м., ведно с построените в него стопанска постройка със застроена площ от 22 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 10 кв. м., съставляващо УПИ ХХІІІ-1057, в кв. 19а по регулационния план на гр. Първомай, кв. Дебър, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: улица, УПИ І-1057, собствена нива и УПИ ІІ-1056.

В дял на ответника Т.Й.К. се дава и той приема да получи следния недвижим имот: Дворно място от 425 кв. м., ведно с построените в него жилищна сграда със застроена площ от 65 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 35 кв. м., стопанска постройка със застроена площ от 30 кв. м., външна тоалетна със застроена площ от 2 кв. м., съставляващо УПИ І-1057, в кв. 19а по регулационния план на гр. Първомай, кв. Дебър, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: от две страни улици, собствена нива и УПИ ХХІІІ-1057.

За уравняване на дяловете Т.Й.К. се задължава в срок от три месеца от днес, т.е. до 24.09.2009г., да заплати на К.Й.А. и Б.С.А. сумата от общо 2000 (две хиляди) лева, като след изтичане на уговорения срок и не изплащане на посочената сума, К.Й.А. и Б.С.А. имат право да се снабдят с изпълнителен лист, издаден в тяхна полза за сумата от 2000 (две хиляди) лева, ведно със законната лихва от датата на забавата, до окончателното изплащане на задължението.

С така изразеното съгласие за разделяне на допуснатия до делба имот сме уредили всички претенции във връзка с делбата, включително и направените претенции по сметки и подобрения.

Адвокат К.-М.: Постигнали сме спогодба с ищците при условията, които каза адвокат Д. Уредени са изцяло отношенията ни. Моля същата да бъде одобрена от съда.

Ответник Т.К.: Съгласен съм с казаното от адвокатите.

 

 

СПОРАЗУМЯЛИ СЕ:

 

 

За ищците –

адвокат Динков - пълномощник: (п)

 

 

Ответник Т.Й.К.: (п)

 

 

Адвокат Караславова-Михайлова –

пълномощник на ответника Т.Й.К.: (п)

 

 

Районен съдия: (п)

 

Съдът счита, че следва да одобри постигната спогодба между страните, тъй като същата не противоречи на закона и морала, обхваща изцяло предмета на делото. Пазарната стойност на допуснатия до делба имот е определена от приетата по делото съдебно-техническа експертиза. Ето защо и на основание чл. 125 от ГПК (отм.) във връзка с параграф 2 от Преходните и заключителните разпоредби на ГПК, следва да одобри постигнатата спогодба и прекрати производството по делото, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между К.Й.А., с ЕГН:**********, и Б.С.А., с ЕГН: **********,*** и Т.Й.К., с ЕГН: **********,***, СПОГОДБА, по силата на която:

 

І. В общ дял на К.Й.А., с ЕГН:**********, и Б.С.А., с ЕГН: **********, представлявани от адвокат И.Д., от Адвокатска колегия Пловдив, се дава и те приемат да получат следния недвижим имот:

Дворно място от 425 кв. м., ведно с построените в него стопанска постройка със застроена площ от 22 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 10 кв. м., съставляващо УПИ ХХІІІ-1057, в кв. 19а по регулационния план на гр. Първомай, кв. Дебър, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: улица, УПИ І-1057, собствена нива и УПИ ІІ-1056.

Общата стойност на възложения дял възлиза на 6664 лв. (шест хиляди шестстотин шестдесет и четири лева).

 

ІІ. В ДЯЛ на Т.Й.К. се дава и той приема да получи следния недвижим имот:

Дворно място от 425 кв. м., ведно с построените в него жилищна сграда със застроена площ от 65 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 35 кв. м., стопанска постройка със застроена площ от 30 кв. м., външна тоалетна със застроена площ от 2 кв. м., съставляващо УПИ І-1057, в кв. 19а по регулационния план на гр. Първомай, кв. Дебър, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: от две страни улици, собствена нива и УПИ ХХІІІ-1057.

Общата стойност на възложения дял възлиза на 15136 лв. (петнадесет хиляди сто тридесет и шест лева).

 

ОСЪЖДА Т.Й.К. ДА ЗАПЛАТИ на К.Й.А. и Б.С.А. за уравнение на дела им сумата от общо 2000 (две хиляди) лева до 24.09.2009 год., ведно със законната лихва от датата на забавата, до окончателното изплащане на задължението.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за одобряване на спогодбата не подлежи на обжалване и спогодбата има значение на влязло в сила решение на основание чл. 125, ал. 3 от ГПК (отм.) във връзка с параграф 2 от ПЗР на ГПК.

 

ОСЪЖДА К.Й.А., с ЕГН: **********,***, и Б.С.А., с ЕГН: **********,***, ДА ЗАПЛАТЯТ по сметката Районен съд – Първомай, държавна такса в размер на 133.28 лв. (сто тридесет и три лева и двадесет и осем стотинки).

ОСЪЖДА Т.Й.К., с ЕГН: **********,***, улица „Люлин” № 22, ДА ЗАПЛАТИ по сметката Районен съд - Първомай, държавна такса в размер на 302.72 лв. (триста и два лева и седемдесет и две стотинки).

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело №. 90 / 2007 год. по описа на РС гр. Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта за прекратяване на делото и разноски подлежи на обжалване в седмодневен срок от днес пред Пловдивски окръжен съд.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:42 часа.

 

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

 

ЕК / МЗ