О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№……

гр. Първомай, 19.02.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в закрито заседание на девети февруари през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Районен съдия:  Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 46 по описа на съда за 2001 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по чл. 192, ал.2 от ГПК /отм./.

            Молителят желае да се допусне поправка на очевидна фактическа грешка в протокол от 16.05.2002 год. на РС Първомай, по настощото дело, с което е одобрена съдебна спогодба между страните, в която до името му е записан ЕГН, който не е негов.

            В проведеното открито съдебно заседание ответниците по молбата не взеха становище.

След като разгледа молбата по приложеното дело, съдът установи следното:

С протоколно определение от съдебно заседание по гр. дело № 46/01 год. по описа на РС Първомай, от 16.05.2002 год., съдът е одобрил постигната спогодба между страните в делбеното производство и е прекратил производството по делото. Молителят желае да бъде поправен единният му граждански номер в този протокол, тъй като е записан грешно. В исковата молба единният граждански номер на молителя – ответник в делбеното производство е записан точно както в протокола за одобряване на съдебната спогодба. От представеното копие от лична карта е видно, че действително записаното ЕГН в протокола и исковата молба не е това на молителя Д.. Въпреки това съдът счита, че не следва да се произнася по същество на молбата, а следва същата да бъде оставена без разглеждане като недопустима и производството да бъде прекратено. Съгласно чл. 192, ал. 2 от ГПК съдът може да поправи по свой почин или по молба на страните допуснати в решението очевидни фактически грешки. Касае се до грешки при обективиране на волята на съда при решаване на спора по същество. В настоящият случай липсва решение, тъй като съдът е прекратил делото, като е одобрил постигната между страните спогодба. С протоколното определение съдът е одобрил един договор между страните, като ако се касае за допусната грешка при сключването му, то това не е порок на волята на съда, или на неговия охранителен, одобряващ спогодбата акт, а порок на договора. Или с други думи разпоредбата на чл. 192, ал. 2 ГПК /отм./ няма приложение по отношение на съдебната спогодба, която не формира воля на съда, а на страните относно изхода на спора. В съдебния протокол съдът възпроизвежда волята на страните относно постигнатото съгласие. В конкретния случай обаче по-скоро се твърди грешка в отразяването на волята на страните, или в материализиращия я съдебен протокол. В този случай също поправката по реда на чл. 192, ал. 2 ГПК /отм./ е недопустима, тъй като за поправка на съдебен протокол има специална разпоредба и прилагане по аналогия на производството, предвидено за поправка на съдебно решение е недопустимо. Производството за поправка на съдебен протокол е уредено в разпоредбата на чл. 126, ал. 2 ГПК /отм./, но само в предвидения в текста седмодневен срок от изготвянето му.

Ето защо съдът

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молбата на Д. Д. Д.,***, обл. Пловдивска, ул. “***” № 26 за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в протокол от съдебно заседание по гр. дело № 46/01 год. по описа на РС Първомай, от 16.05.2002 год., като в протокола за съдебна спогодба бъде записан верният му ЕГН: **********, на осн. чл. 192, ал. 2 от ГПК и прекратява производството по подадената молба.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 7 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

Районен съдия: /п/

ЕК/НК