Р Е Ш Е Н И Е

  97

гр. Първомай, 03.12.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на тридесети ноември през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 282 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 50 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на *** г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от прекратяване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № *** г. в с. Д., обл. П., видно от представеното удостоверение за сключен граждански брак на Общинска администрация П., с. Д. Бракът е първи за съпрузите. Страните декларират, че от брака нямат родени деца. Между съпрузите е формирано общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно липсата на семейно жилище по смисъла на закона, поради което и не са уредили ползването на семейното жилище, фамилно име и издръжката между съпрузите. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** г. в с. Д., обл. П., граждански брак между Н.Р.С., с ЕГН: **********,***, и Т.И.С., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. След прекратяване на брака Т.И.С. ще запази фамилното си име и ще продължи да се именува Т.И.С..

2. Семейно жилище страните заявяват, че нямат, тъй като са освободили жилището под наем, в което са живели.

3. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти със статут на съпружеска имуществена общност.

4. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака парични влогове, банкови сметки и моторни превозни средства.

5. Страните декларират, че придобитото по време на брака движимо имущество – вещи и покъщнина е поделено извънсъдебно.

6. Страните заявяват, че не са поемали парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой е поемал, то същият ще отговаря еднолично за връщането им.

7. Страните декларират, че нямат претенции по между си за издръжка.

 

            ОСЪЖДА Н.Р.С., с ЕГН: **********,***, и Т.И.С., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия:  /П/

ЕК/НК