Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер    91                            24.11.2009 година                       град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                           ВТОРИ   СЪСТАВ

На двадесет и четвърти ноември  през    две хиляди и девета година, в публично заседание в  следния състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                               ЧЛЕНОВЕ:

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

СЕКРЕТАР: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 234 по описа  за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид:

          Предявен е  иск с правно основание чл.341 от ГПК.

Искът е за прекратяване на граждански брак по реда на чл.99, ал.1 от СК /отм./.

          Ищеца Р.М.Р. твърди, че с ответницата М.К.Р. са сключили граждански брак на *** г., като от брака си имат три пълнолетни деца – М. Р.М., К. Р.М. и А. Р.М. Твърди още, че съвместният им живот с ответницата протичал нормално и спокойно, живели в разбирателство, като преодолявали възникналите помежду им противоречия с взаимни компромиси и отстъпки. С годините обаче неусетно се породило отчуждение, изгубила се взаимната любов, вярност и привързаност. Твърди още, че през 2001 г. ответницата отишла да работи в чужбина и оттогава са във фактическа раздяла.  Счита, че брачната им връзка е изпразнена от съдържание, като това положение е необратимо и продължаване на съвместния им живот е невъзможно. Моли съда да постанови решение,  с което да прекрати брака, като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината, като дава съгласие след прекратяване на брака ответницата да носи брачното си фамилното име Р.

Ответницата М.К.Р. с отговора на исковата молба, представен в срока по чл.131 от ГПК, заявява, че също желае прекратяване на брака, счита, че изложеното в исковата молба отговаря на истината. Желае бракът да бъде разтрогнат по вина на двамата съпрузи и представя споразумение, подписано от нея и от ищеца, с което двамата изразяват съгласие брака да бъде разтрогнат, без съда да се произнася по въпроса за вината и уреждат всички лични  и имуществени отношения помежду си свързани с прекратяването на брака.

Моли съда да постанови решение в тази насока.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намери за установено следното:

Видно от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак от **** г., страните са сключили граждански брак на същата дата в град С. З. От брака си страните нямат ненавършили пълнолетие деца, видно от представените удостоверения №  *** от *** година, издадено въз основа акт за раждане № *** от *** година на Община С. З. Удостоверение  от *** година издадено въз основа акт заа раждане № *** от *** година на Община С. З. и  Удостоверение за раждане от *** година издадено въз основа акт за раждане № *** от *** година на Община С. З.

В съдебно заседание ищеца лично и чрез процесуалния си представител поддържа представеното споразумение. Ответницата чрез процесуалния си представител, упълномощен с изрично пълномощно с нотариална заверка на подписа, поддържа представеното споразумение между страните.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен. Разкъсани са окончателно брачните връзки, изчезнало е взаимното доверие, обич и привързаност и между съпрузите са установени отношения на отчуждение и нетърпимост. Това налага извода, че бракът съществува само формално и запазването му не е в интерес на съпрузите и на обществото. Разстройството на брака е непоправимо, тъй като е изключена всякаква възможност за неговото преодоляване и същото е намерило израз в съществуващата фактическа раздяла, която е задълбочила отчуждението между съпрузите. Поради изложеното съдът счита, че запазването на брака е невъзможно и същият следва да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен.

          ПО ВЪПРОСА ЗА ВИНАТА

Съдът намира, че по искане на страните не следва да се произнася по въпроса за вината  за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брачната връзка между съпрузите.

          ПО ВЪПРОСА ЗА ФАМИЛНОТО ИМЕ

Ищцата е направила искане след прекратяване на брака да носи брачното си фамилно име, за което съгласие е изразил и ищеца, поради което следва да бъде постановено след прекратяване на брака съпругата да носи брачното си фамилно име Р.

          С оглед постигнатото споразумение между съпрузите, ползването на семейното жилище, находящо се на адрес гр.С. З., ул.”***” № **, ет.**, ап.**, собственост на М.Р.М., К.Р.М. и А.Р.М., се предоставя на съпругата М.К.Р. Със споразумението се ликвидират всички спорове относно личните и имуществени отношения между страните занапред, като страните заявяват, че нямат никакви претенции един към друг за в бъдеще.

          Следва да бъде определена окончателна държавна такса при решаване на делото в размер на 40 лв., които с оглед постигнатото между страните споразумение следва да се заплатят от съпругата.

 

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Р.М.Р., ЕГН **********,***, съдебен адрес град С. З., улица “***” № **, ет.**, ст.** адвокат М. Г. и М.К.Р., ЕГН **********,***, съдебен адрес  град С. З., улица “***” № **, ет.**, ст.** адвокат Е. Е., сключен с акт за граждански брак № *** / *** година в град С. З., като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи брачното си фамилно име Р.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака семейното жилище, находящо се на адрес гр.С. З., ул.”***” № **, ет.**, ап.**, собственост на М. Р.М., К. Р.М. и А. Р.М., да се ползва от  М.К.Р., ЕГН **********,***.

ОСЪЖДА М.К.Р., ЕГН **********,*** да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по бюджета на съдебната власт, сумата 40,00 лева, представляваща държавна такса.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от обявяването му пред Пловдивския окръжен съд.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ/НК