РЕШЕНИЕ

 

№ 76

 

град Първомай, 12.10.2009 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на пети октомври две хиляди и девета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Миглена Кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 233 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1 и чл. 26, ал. 2, предложение 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на непълнолетната Т.А.Ч. с ЕГН ********** в семейството на баба й и дядо й по бащина линия Т.Т.Ч. с ЕГН ********** и З.А.Ч. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие на детето или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като в случая това е семейството на Т.Т.Ч. с ЕГН ********** и З.А.Ч. с ЕГН **********.

Непълнолетната Т.А.Ч. заявява, че иска да бъде настанена при баба си и дядо си, тъй като те се грижат за нея откакто се е родила. Споделя, че й харесва да живее при тях – осигуряват й храна, джобни пари, - ходи на училище всеки ден. Споделя с тях, ако има някакъв проблем, защото ги чувства близки.

За майка си и баща си твърди, че са живели заедно до седемгодишната й възраст, след което майка й ги напуща, а в момента има друго семейство – мъж и дете. За баща си казва, че преди две години си е намерил подходящата жена, с която живее. Разказва за родителите си, че й дават пари, правят й подаръци.

Т.Т.Ч. твърди, че със съпруга си полагат всички грижи за Т., откакто се е родила, че детето не е лишено от нищо и иска да продължи отглеждането му. За родителите й споделя, че когато им поискат пари за училище, обикновено казват, че нямат в момента, че не изявяват желание да вземат дъщеря си при себе си.

З.А.Ч. също изявява желание да продължи отглеждането на внучката си. Разказва, че Т. се чувства добре при тях и че й осигуряват всичко, от което има нужда.

Експертът, изготвил социалния доклад, го поддържа и изразява становище, че в изключителен интерес на Т. е да бъде настанено в семейна среда - в семейството на баба си и дядо си по бащина линия до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Т.А.Ч. с ЕГН ********** и с постоянен и настоящ адрес:***, е родена от съвместното безбрачно съжителство между Я.М.Я. ЕГН ********** и А.З.Ч. ЕГН **********, съгласно Удостоверение за раждане № *** от 27.10.1994 година, издадено въз основа на Акт за раждане № *** / 24.10.1994 година на Община Първомай. От съвместното безбрачно съжителство между Я.Я. и А.Ч. е родено още едно дете – З.А.Ч. на 13 години.

От раждането си детето Т. живее в дома на баба си и дядо си по бащина линия.

През 2001 година майката напуска дома и заживява в град П. с по-малкото си дете. От седем години живее на съпружески начала с Д.Й.В. ЕГН **********, с когото имат едно дете Д.Д.В. на три години и половина. Съвместно се грижат за него и за З.. Обитават жилище под наем. В присъствието на социален работник от Дирекция „Социално подпомагане” при Община Стамболийски Я.Я. подписва декларация за съгласие дъщеря й Т. да бъде отглеждана от баба си и дядо си по бащина линия, тъй като няма възможност да се грижи за още едно дете.

След раздялата си с Я. бащата на Т. съжителства с различни жени в техните домове или на квартира и за кратки периоди от време живее в дома на родителите си. Към момента не работи и съжителства с А.Н.В. и непълнолетния й син в дома им в село М.***. Декларира собственоръчно съгласието си за настаняването на Т. в семейството на родителите му по реда на Закона за закрила на детето.

На 18.08.2009 година Т.Т.Ч. се явява в отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай и моли за подкрепа и съдействие, защото родителите на внучката й от години са разделени и не се грижат за нея, а отглеждането на детето се осъществява изцяло от нея и съпруга й З.Ч., но средствата са недостатъчни да бъдат адекватно посрещнати образователните потребности и специфичните здравни нужди на детето, тъй като през 2006 година то претърпява операция на дясното бедро с окончателна диагноза ту феморис декстра и към момента лечението продължава.

От Дирекция „Социално подпомагане” към Община Първомай е започната процедура по предприемане на мярка за закрила на децата по чл. 4, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето.

От извършената проверка по случая се установява, че Я.Я. и А.Ч. поддържат връзка с Т. по телефона, понякога й изпращат пари и подаръци, но нямат възможност да се грижат за нея, и в собственоръчно подписани декларации изразяват съгласие спрямо детето да бъде предприета мярка за закрила по Закона за закрила на детето.

Същевременно Т. и З.Ч. декларират желанието си да продължат да се грижат за внучката си, тъй като тя е привързана към тях и не иска да живее при никого от родителите си.

Социален работник установява, че жилището на Т. и З. *** и е закупено от тях, но все още не е прехвърлено по надлежния ред. Представлява едноетажна къща от 4 стаи – детска, спалня, хол, всекидневна с бокс и баня и санитарен възел. Предоставя много добри условия за живот, има електричество и питейна вода, в добро битово, техническо и хигиенно състояние е, обзаведено е с нови мебели след закупуването. Т. има самостоятелна детска стая с отлични условия за почивка и подготовка за училище. Доходите на домакинството са от заплата на Т.Ч. в размер на 322,00 лева и пенсия на З.Ч. в размер на 110,95 лева. Бабата и дядото съобщават, че с тези средства изпитват финансови затруднения да посрещат ежедневните нужди на домакинството от храна, отопление, заплащане на сметки и задоволяване на образователните и здравните нужди на внучката си, като заявяват, че няма да изоставят внучката си и ще продължат да се грижат за нея, а с подкрепата на Отдел „Закрила на детето” в Дирекция „Социално подпомагане” - Първомай биха могли по-адекватно да посрещат нуждите и потребностите й.

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованите лица, въз основа на които доказателства може да се направи обоснован извод, че непълнолетната Т.А.Ч. е дете в риск съгласно § 1, т. 11, буква А, предложение последно от ДР на Закона за закрила на детето.

Налице са предпоставките на чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето Т.Ч. да бъде настанена извън семейството си, тъй като майката и бащата без основателна причина трайно не полагат грижи за нея.

Въз основа на предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия се установява, че най-близки на Т., при които тя да бъде настанена, са баба й Т.Т.Ч. и дядо й З.А.Ч., при които детето се чувства спокойно и сигурно.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № РД 01-23 / 23.09.2009 година Т.А.Ч. е настанена в семейството на баба си и дядо си по бащина линия Т. и З. Ч. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

В изключителен интерес на Т.А.Ч. е да бъде настанена в семейна среда, в която ще й се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи.

Настаняването в семейна среда следва да е до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 4, 5 и 6 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

 

Настанява непълнолетната Т.А.Ч. с ЕГН ********** в семейството на баба й и дядо й по бащина линия Т.Т.Ч. с ЕГН ********** и З.А.Ч. с ЕГН ********** ***, до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от връчването му.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ