Р Е Ш Е Н И Е

                                                                                           82

гр. Първомай, 23.10.2009 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

          Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесети  октомври  през две хиляди и девета година, в състав:

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря ТАНЯ ПЕТРОВА

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 229 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

          Молба за развод по чл. 50 от СК.

          Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 10.08.1994 година, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

          Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

          Молителите са сключили граждански брак с  акт № *** от 10.08.1994 година на община ***. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат  родено едно дете А.Е.К., роден на *** година. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

                    Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно личните отношения и ползването на семейното жилище.

С настоящото споразумение страните заявяват, че придобито по време на брака имущество при режим на семейна имуществена общност, ще поделят извън съдебно.

Представеното споразумение не противоречи на закона, поради  което следва да бъде одобрено от съда.

Съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, съпрузите следва да бъдат осъдени да заплатят окончателна държавна такса в размер на 40 лева. С оглед постигнатото споразумение съпрузите следва да поемат поравно дължимите такси и разноски в производството, 25 лева от които са внесени предварително от съпругата.  

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от 10.08.1994 година на община ***  граждански брак между Е.К.К. с ЕГН: ********** *** и А.Д.К. с ЕГН: ********** ***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр.Пловдив, ЖК “***”, ул.”***” № 9, вх.З, ет.1, ап.2, на съпругата – А.Д.К. с п.а.

ПРЕДОСТАВЯ родителските права върху роденото от брака  дете – А.Е.К. ЕГН: **********  на майката А.Д.К.  с п.а.

ОСЪЖДА Е.К.К. с п.а. да заплаща на детето си А.Е.К. ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител А.Д.К.  с п.а. ежемесечна издръжка в размер на 60 лева /шестдесет лева/, считано от влизането на решението в сила или до настъпване на законови обстоятелства за изменяването  или прекратяването й.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Е.К.К. с п.а. с  детето А.Е.К. ЕГН: **********  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 9,00 часа в събота до 19,00 часа в неделя с преспиване в дома на бащата, както първата половина на всички ученически ваканции, включително лятната ваканция, която да не съвпада с платения годишния отпуск на майката.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име – К..

СТРАНИТЕ заявяват, че всички придобити по време на брака движими и недвижими вещи ще си поделят извънсъдебно.

 СТРАНИТЕ заявяват, че  нямат претенции за издръжка един към друг,, както и претенции към банкови сметки, фирми и дялове в търговски дружества, които притежава всеки от тях.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 /четиридесет/ лв, 25 /двадесет и пет/ лв от които внесени предварително от А.Д.К. .

ОСЪЖДА  А.Д.К. с ЕГН: ********** *** да заплати държавна такса в размер на 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

ОСЪЖДА  Е.К.К. с ЕГН: ********** ***  да заплати държавна такса в размер на 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

  МЗ/ВК