Р  Е  Ш  Е   Н  И  Е

 

     95                                                         02.12.2009 година                               град Първомай

                                           В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Първомайски районен съд                                                втори граждански състав

На десети ноември                                                        две хиляди и девета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                            Председател: Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гражданско дело номер 225 по описа на съда за 2009 година,

за да се произнесе, взе предвид:

          Производството е за промяна на собствено име по реда чл.19, ал.1 от ЗГР.

Молителя А.Х.К., чрез процесуалния си представител адвокат Г. Д. Б., твърди в молбата си, че е роден на *** година в гр.П. и в съставения акт за раждане е записан с посочените имена, с майка В. К.а К. и Х. А. К.  Твърди също, че през 1998 година, майка му В. К. Т. е сключила граждански брак с И. Т. Т., от който брак е роден брат му К. И. Т. Твърди, че разликата в бащиното и фамилното име, го кара да се чувства изолиран от близките си които е отраснал. Такова неудобство изпитвали и близките му И. Т. Т., когото молителя нарича свой баща, брат му и майка му, които са известни  в обществото с фамилията Т. Моли съда да постанови решение, с което да допусне промяна на бащиното и фамилното име от Х.К. на И. Т.

          Заинтересуваната страна Община П. не взема становище по молбата.

Представителят на Районна прокуратура П. счита, че молбата следва да бъде уважена.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено следното:

          Видно от представеното по делото удостоверение за раждане издадено въз основа акт за раждане № *** от *** година на Община П., молителя е родена на *** г. в гр.П. и в съставения акт за раждане е записан с бащино име Х. и с фамилно К.

          Разпоредбата на чл.19, ал.1 от ЗГР допуска промяна на името, когато същото е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Видно от съдържанието на  молбата, молителя основава претенцията си на наличието на важни обстоятелства –  неудобство от ползване на бащино име различно от това на брат му и фамилно име различно от това на близките му, които той чувства като свое семейство.

          С оглед изясняване на делото от фактическа страна бяха разпитани свидетелите В. К. Т., майка на молителя и В. И. Ш., от показанията на които се установи, че още от ранна детска възраст молителя е наричан от близките и познатите си с фамилията Т., тъй като в обществото майка му е известна със същото име  и всички мислели, че такава е и неговата фамилия.

Поради изложеното съдът намира, че молителя е известен в обществото със  бащино и фамилно име И. Т., което представлява важно обстоятелство, налагащо промяна на бащиното и фамилното му  име. С оглед на това молбата по чл.19, ал.1 от ЗГР е основателна и следва да бъде уважена, като се допусне промяна в бащиното и фамилното име на молителя  от Х.К. на И. Т.

На осн. чл. 5 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на ГПК, следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 15 лв,  внесени от молителя предварително.

Воден от горните мотиви, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ДОПУСКА промяна в бащиното и фамилното име на А.Х.К., ЕГН  **********,*** от  А.Х.К. на А. И. Т.

Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд в двуседмичен от връчването му.

 

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

 

МЗ/НК