Р Е Ш Е Н И Е

 

     88                                             17  ноември 2009 година                             град Първомай

 

 

                                                     В ИМЕТО НА НАРОДА

 

             ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, втори състав на трети ноември  през две хиляди и девета година, в публичното заседание в следния състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

                                                                                       ЧЛЕНОВЕ:

 

СЕКРЕТАР : Таня  Петрова, като разгледа докладвано от съдията  Матей Златанов, гражданско дело номер 215 по описа  за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск за увеличение на издръжка с правно основание чл.86 от СК.

Ищецът З.К.Д., като баща и законен представител на  К. З. Д., твърди в исковата си молба, че с решение по гр. дело № *** г. по описа на Първомайски районен съд,  упражняването на родителските права е било предоставено на бащата, като е осъдена майката Е.И.И. да  заплаща чрез бащата З.К.Д. месечна издръжка в размер на 40 лева. Твърди, че нуждите на детето нарастнали значително и тази сума не била  достатъчна, за да ги покрие предвид растящите цени на стоките и инфлацията в страната. Уточнява, че доходите му били  недостатъчни, за да покрият разходите на домакинството и на детето за храна, лекарства, отопление, дрехи и обувки, учебни помагала, пособия, хобита. Твърди още, че ответницата не се интересува от развитието на детето, а от друга страна то страда от вродено заболяване, което налагало допълнителни разходи за грижи и лекарства. С оглед на това моли да бъде осъден ответницата да заплаща ежемесечна издръжка в размер на 100 лева от датата на предявяване на иска. Претендира за разноските по делото.

Ответницата Е.И.И. не взема становище по предявения иск.

Съдът, прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намери за установено следното:             

С решение № *** година, по гр. дело № *** година  по описа на Първомайски районен съд, ответницата по настоящото дело е била осъдена да заплаща за детето К. З. Д. ежемесечна издръжка в размер на 40 лв.

Видно от представеното по делото копие от Разпореждане № ********** от *** година на РУ “Социално осигуряване” град Пловдив, бащата получава социална пенсия за инвалидност в размер на 92,53 лева, с намалена трудоспособност  над 71 процента. Видно от представените удостоверения № *** година на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” гр.Първомай и Удостоверение № *** година Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ детето е ученик в трети клас редовна форма на обучение, страда от вродена анемия и се нуждае от ежемесечни контролни прегледи.

Ответницата не е представила по делото доказателства за доходите и имотното си и семейно  състояние, поради което съдът приема, че същата има възможност да заплаща издръжка поне в средния за възрастта на детето размер. Приема, също така като база за определяне на  издръжката минималната работна заплата за страната и това, че ответницата няма задължения за издръжка на други ненавършили пълнолетие деца. 

Съгласно разпоредбата на чл.84 от СК /отм. 01.10.2009 г./  размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Нуждите на лицето, което има право на издръжка, се определят съобразно обикновените условия на живот за него, като се вземат предвид възрастта, образованието и т.н., а възможностите на дължащия издръжка - според неговите доходи, имотното му състояние и квалификация. Разпоредбата на чл.86 от СК /отм. 01.10.2009 г./  предвижда възможност за изменение на издръжката при изменение на тези обстоятелства.

В процесния случай безспорно нарастването на възрастта на детето К. /от определянето на издръжката са изминали повече от 5 години/ обуславя нарастване на нуждите и е основание за увеличаване размера на издръжката. След преценка на материалните възможности на родителите, съдът намира, че за пълното задоволяване нуждите на детето с оглед правилното му отглеждане, възпитание и хармонично развитие е необходима сумата 140 лв., като майката съобразно нейните възможности следва да заплаща 75 лв., а останалата част от издръжката е в тежест на бащата, ведно с грижите по отглеждането и възпитанието на детето.

По тези съображения съдът намира, че предявеният иск по чл.86 от СК /отм. 01.10.2009 г./ за изменяне размера на присъдената издръжка е основателен и следва да бъде уважен до размера на 75 лв., считано от датата на предявяване на иска – 07.09.2009 г. до настъпване на основания за изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане. В останалата част до претендирания размер 100 лв. искът е неоснователен и следва да бъде отхвърлен.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК следва да бъде осъдена ответницата да заплати на ищцовата страна направените по делото разноски в размер на 75 лв., представляващи адвокатско възнаграждение, съобразно уважената част от иска. На основание чл.78, ал.6 от ГПК следва да бъде осъден ответницата да заплати по сметка на Първомайския районен съд държавна такса върху увеличения размер на издръжката в размер на 50,40 лв.

            Водим от горните мотиви, съдът

                    

                      

                                                       Р  Е  Ш  И  :

 

 

ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр. дело № *** година по описа на Първомайския районен съд, като:

ОСЪЖДА Е.И.И., ЕГН **********,*** да заплаща на детето К. З. Д., ЕГН **********,***, чрез неговия баща и  законен представител З.К.Д., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 75  лева /седемдесет и пет лева/, считано от 07.09.2009 г. до настъпване на законни основания за нейното изменяне или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното й заплащане, както и сумата 75 лева / седемдесет и пет лева/, представляваща разноски по делото.

ОТХВЪРЛЯ предявения от З.К.Д., ЕГН **********,***, като баща и законен представител на К. З. Д., ЕГН **********,***, против Е.И.И., ЕГН **********,*** иск за увеличение на издръжка в останалата част до претендирания размер 100 лева /сто лева/ като неоснователен.

ОСЪЖДА Е.И.И., ЕГН **********,*** да заплати по сметка на Първомайския районен съд сумата 50,40 лева /петдесет лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса върху увеличения размер на издръжката.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от деня на обявяването му пред Първомайския окръжен съд.

Да се изпрати съобщение до страните, за изготвяне на Решението и обявяването му в срока, обявен в съдебно заседание – 17.11.2009 година.

 

 

                                  

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:   /П/

 

МЗ/НК