Р Е Ш Е Н И Е

  63

гр. Първомай, 16.09.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на четиринадесети септември през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова    

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 203 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 04.09.1988г., по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от прекратяване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № *** г. на ОНС П., в гр. П., обл. Пловдивска. Страните имат родено дете, което не е навършило пълнолетие, видно от представеното копие на удостоверение за раждане на ОНС П., издадено въз основа на акт за раждане № *** год., на М. Н. В., роден на *** год. Между съпрузите е формирано общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняване на родителските права върху детето им, режима на лични контакти, имуществените отношения на страните, ползването на семейното жилище, фамилно име и издръжката между съпрузите. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала и интересите на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда. Представени са доказателства за наличие на право на собственост на съпругата върху жилището, находящо се в с. М., обл. Пловдивска, съставляващо жилищна сграда, построена в УПИ *** по плана на с. М., обл. Пловдивска. Представени са и доказателства за възникване на съсобственост върху придобитото по време на брака жилище, което се предоставя в изключителна собственост на съпруга, като се уравнява дела на съпругата в пари. Представено е доказателство за стойността на имота – удостоверение за данъчна оценка № *** год., с оглед изчисляване на необходимата за заплащане държавна такса.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева, както и държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжка на непълнолетното дете, в размер на 72 лева, на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа, както и върху размера на дела – съгласно чл. 7, т. 1 от същата тарифа, в размер на 280,60 лева, платима от молителя и в размер на 60 лева, платима от молителката.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** г. в гр. ***, обл. Пловдивска, граждански брак между Н.Д.В., с ЕГН: **********,***, и А.Н.В., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Упражняването на родителските права върху роденото непълнолетно дете М. Н. В., с ЕГН: **********, се предоставя на майката А.Н.В., с ЕГН: **********.

*. На бащата Н.Д.В., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с детето М.Н. В., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца и един месец през лятото, който да не съвпада с годишния отпуск на майката.

3. Н.Д.В., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на М.Н. В., с ЕГН: **********, със съгласието на майка си А.Н.В., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 100 /сто / лева, начиная от датата на влизане на съдебното решение в сила.

4. Съпругата А.Н.В., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака възстановява предбрачното си фамилно име К.

5. Придобитият по време на брака недвижим имот: Апартамент № **, ет. ** със застроена площ от *** кв. м, заедно с изба № **, с полезна площ от *** кв. м, находящи се в жилищна сграда – блок №  **, построен в кв. *** по плана на гр. ***, ведно с *** % идеални части от правото на строеж се предоставя в дял и изключителна собственост на Н.Д.В., с ЕГН: **********, като за уравнение на дела на А.Н.В., с ЕГН: **********, е заплатил сумата от 3 000 /три хиляди/ лева, в деня на сключване на споразумението за прекратяване на брака по взаимно съгласие.

6. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака движими вещи и парични влогове.

7. Страните заявяват, че ако някой от тях е поемал парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, то същият ще отговарят еднолично за връщането им.

8. Страните декларират, че нямат претенции по между си за издръжка по чл. 83 от СК.

            ОСЪЖДА Н.Д.В., с ЕГН: **********, да заплати по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на 360,10 лева.

ОСЪЖДА А.Н.В., с ЕГН: **********, да заплати държавна такса в размер на 67,50 лева по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Районен съдия:  /п/

 

 

ЕК/НК