Р Е Ш Е Н И Е

  65

гр. Първомай, 16.09.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            ***ският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на четиринадесети септември през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова    

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 168 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде пракратен бракът им, сключен на 19.10.2002г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от прекратяване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № *** г. на Община ***, в с. Г ***, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. Страните имат родено дете, което не е навършило пълнолетие, видно от представеното копие на удостоверение за раждане на ОбА ***, издадено въз основа на акт за раждане № *** год., на Е. Г. Г., роден на *** год. Между съпрузите е формирано общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняване на родителските права върху детето им, режима на лични контакти, имуществените отношения на страните, ползването на семейното жилище, фамилно име и издръжката между съпрузите. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала и интересите на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева, както и държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжка на малолетното дете, в размер на 36 лева, на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** г. в с. Г., обл. Пловдивска, граждански брак между Г.Г.Г., с ЕГН: **********,***, и С.К.Г., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти в режим на съпружеска имуществена общност.

2. Семейното жилище, находящо се в с. Г., обл. Пловдивска, ул. „***” № 81, се предоставя за ползване на Г.Г.Г., с ЕГН: **********.

*. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака парични влогове, банкови сметки и моторни превозни средства, като придобитото по време на брака движимо имущество – вещи и покъщнина е поделено извънсъдебно.

4. Упражняването на родителските права върху роденото малолетно дете *** Г., с ЕГН: **********, се предоставя на майката С.К.Г., с ЕГН: **********.

*. На бащата Г.Г.Г., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с детето *** Г., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08.00 часа до 18.00 часа в неделя, и един месец през лятото, който да не съвпада с годишния отпуск на майката.

6. Г.Г.Г., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на С.К.Г., с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетното дете Е. Г. Г., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 50 /петдесет/ лева, от 1-во до 5-то число на месеца, за който се дължи, като началният момент на издръжката е момента на влизане в сила на съдебното решение за прекратяване на брака, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

7. Съпругата С.К.Г., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака възстановява предбрачното си фамилно име Т.

8. Страните заявяват, че не са поемали парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой е поемал, то същият ще отговаря еднолично за връщането им.

9. Страните декларират, че нямат претенции по между си за издръжка по чл. 83 от СК.

 

            ОСЪЖДА Г.Г.Г., с ЕГН: **********,***, и С.К.Г., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки / по сметка на РС ***.

ОСЪЖДА Г.Г.Г., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху споразумението за издръжка в размер на 36 лв. /тридесет и шест лева / по сметка на РС ***.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия:  /п/

ЕК/НК